Consulta tota la programació cultural pel Nou d’Octubre

La música, les activitats dedicades al públic infantil i les experiències immersives d’art valencià recorreran la Comunitat Valenciana, de nord a sud

La Comunitat Valenciana s’engalana quan falten pocs dies per al Nou d’Octubre i nombroses localitats de nord a sud del territori avancen la celebració de la festa amb una diversa programació cultural que inclou tallers infantils, concerts de bandes de música, festivals i una experiència immersiva entre les obres pictòriques valencianes, entre d’altres. 

Festival Som de la Terreta

Una de les grans novetats que ha presentat el Consell enguany és el festival Som de la Terreta, amb concerts i tallers que se celebraran este dissabte simultàniament a València, Alacant i Vila-real. En un comunicat, el govern valencià ha explicat que esta programació té com a objectiu “fer valdre la diversitat cultural i musical de la Comunitat Valenciana” i suposa una oportunitat per a “reforçar el missatge d'unió de tota la Comunitat Valenciana al voltant de les senyes d'identitat col·lectives”.

En concret, al moll XII del port d’Alacant es podrà gaudir de les actuacions d’Abraham Mateo, Colomet, La La Love You, Pignoise o Taburete. A València, a la Ciutat de les Arts, actuarà Funzo and Baby Loud, Iñigo Quintero, Maldita Nerea o Samurai. I al parc de la Maiorasga de Vila-real, Álex Ubago, Belén Aguilera, Beret, Cactus, Chanel o Jazzwoman. Este cartell ha alçat la polèmica en les xarxes, que han remarcat la falta de presència valenciana, amb només quatre artistes de vint-i-un. 

Castells de focs d'artifici i mascletà

Hi haurà castells de focs d'artifici que es dispararan la vespra del Nou d'Octubre, el 8 d'octubre a les 23:59 h. A València, el primer, organitzat per la Generalitat Valenciana, serà al Campus de Tarongers de València. L'altre, que organitza l'Ajuntament de València i sota el nom "Nit de llum", es dispararà durant quinze minuts al pont de Montolivet, a càrrec de la pirotècnia Germans Caballer.

La disparada serà simultània, perquè a la capital alacantina també tindrà un castell de focs d'artifici al port d'Alacant i a Castelló de la Plana sobrevolaran entre l'Auditori i el Palau de Congressos. També a Elx, al Baix Vinalopó, el castell es deixarà sentir al pont del Ferrocarril.

El mateix Nou d'Octubre hi haurà una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València després de la processó cívica de la ciutat, cap a les 13:00 h.

Activitats infantils a Elx, Castelló de la Plana, València i Alacant

Quant a les activitats dirigides al públic infantil, este dissabte s’ha programat una fira circense a la plaça Gabriel Miró d’Alacant, una fira medieval al carrer dels Cavallers de València, una kermesse —festa popular a l’aire lliure— a la plaça de les Aules de Castelló de la Plana i un taller de jocs en la plaça de Baix d’Elx. L’horari de matí serà d’11:00 h a 14:00 h i de vesprada de 16:00 h a 19:00 h. 

Música d’orquestra al llarg del cap de setmana

Este dissabte, a les 19 hores, la Sala Iturbi del Palau de la Música de València acollirà una actuació de l’Orquestra de València i el Chor donis Basyerischen Rudfunks, que interpretaran la ‘Simfonia número 9 en re menor’ de Beethoven i la ‘Fantasia per a un gentilhombre’ de Joaquín Rodrigo.

Les bandes de música prendran protagonisme el matí del diumenge, 6 d’octubre, amb concerts que tindran lloc, a les 12 hores, de manera simultània a Alacant, València, Castelló de la Plana i Elx. En concret, al passeig de l’Esplanada d’Alacant actuarà la Unió Lírica Pinosera; a la plaça de la Mare de Déu de València, el Centre Instructiu Musical Santa Cecília de Iàtova; a la plaça de les Aules de Castelló, la Unió Musical d'Alfondeguilla, i a la plaça de Baix d’Elx, la Societat Instructiva Musical Romanera. També a Alzira, i a la mateixa hora, el Gran Teatre serà escenari de l'actuació de la Banda Simfònica de la Societat Musical d'Alzira.

Taller de danses a Alacant

Un taller de danses impartit per integrants dels grups de danses Cresol i Postiguet, i dolçainers i tabaleters de la Federació de Folklore d’Alacant obrirà diumenge oficialment la programació pel Nou d’Octubre a la ciutat d’Alacant. Serà en la plaça de l'Ajuntament des de les 11:30 a les 13:00 hores.

Contacontes, rondalles i partides de pilota

Les activitats amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana s’estenen al llarg del territori valencià. A Cocentaina, la plaça del Pla acull este dissabte a les 12:00 h l’actuació d’un contacontes. Enguany, Rosa Fraj presenta l'espectacle “Tirant lo Blanc per a xicotets i grans”.

A Torrent també adquireixen protagonisme els actes destinats per als més menuts, amb jocs tradicionals de destresa i lògica, representacions de teatre infantil, rondalles i el taller infantil ‘Aprenent de mosaiquer’. 

En el marc de la setmana per la celebració del Dia de la Pilota Valenciana, este dissabte se celebra a Dénia una partida de jugadors de l’Escola Municipal de Pilota i una partida professional de raspall i llargues, de 09:00 a 13:00 hores, al carrer de Quevedo. La localitat també acull fins al 13 d’octubre les jornades “Més enllà de Jaume I. La conquesta del Regne de València. Dels costums als Furs” amb visites guiades i conferències. 

Portes obertes i experiència immersiva al Palau de la Generalitat

Com és habitual, fins diumenge es podrà visitar el Palau de la Generalitat en horari d’11:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00 hores, on, a més de conéixer la seu del Consell, es podrà disfrutar d’una experiència immersiva en les obres pictòriques de l’històric edifici: El Tribunal de les Aigües de València, de Bernardo Ferrándiz, i La ferida del rei en Jaume en la conquesta de València, de Salvador Martínez Cubells. A més, hui es projectaran sobre la torre Vella del Palau, a les 22:30 hores, els vídeos participants en la primera edició del Concurs Internacional de Videomapatge, emmarcat en el Festival Internacional de Cine Infantil de València, que acull la ciutat. I el dia 8 també es projectarà un videomapping sobre la Torre Vella, cada 15 minuts entre les 21:30 i les 23:30 hores.

També et pot interessar

stats