Les Corts demanen per unanimitat que la Generalitat declare el 2021 com a Any Luis García Berlanga
Reclamen programar actes que reivindiquen el cineasta valencià en els municipis on va desenvolupar l'obra, com Peníscola, Xixona o València.
El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous per unanimitat instar el govern valencià a proclamar 2021 com a Any Luis García Berlanga i a impulsar celebracions i actes que reivindiquen l'obra cinematogràfica i cultural del cineasta valencià, especialment als municipis on es va desenvolupar la seua obra, com ara Peníscola, Xixona o València.
Les Corts reivindiquen que el director de ¡Bienvenido, Míster Marshall!, La vaquilla, La escopeta nacional o El verdugo, nascut el 12 de juny de 1921 a València i que va morir el novembre de 2010, ha suposat una referència per a la cinematografia valenciana, espanyola i europea.
Berlanga va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, el premi Príncep d'Astúries de les Arts, el Premi Nacional de Cinematografia i la Medalla d'Or de les Belles Arts, i la seua obra ha sigut premiada en festivals com els de Venècia, Cannes, Berlín o Mont-real. La seua pel·lícula Plácido va ser nominada als Oscar i Berlanga va rebre el premi Goya a la millor direcció per Todos a la cárcel.
Toñi Serna: “Un dels valencians més il·lustres del segle XX”
La proposta l'ha defesa la diputada socialista Toñi Serna, que ha manifestat que Berlanga és “un nom imprescindible” en la història del cinema i en la cultura valenciana i “un dels valencians més il·lustres del segle XX, comparable a Sorolla o Blasco Ibáñez”.
Per al diputat del PP Luis Martínez “és de justícia” que, coincidint amb el centenari del naixement de l'artista, es faça un homenatge a l'obra i figura. La diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha assenyalat que és un “orgull” donar suport a la iniciativa, perquè Berlanga va ser un cineasta “compromés amb les diferents espanyes” que va saber contar amb ironia i sàtira “un relat quan estava prohibit fer-ho”.
El diputat de Compromís Jesús Pla ha destacat que aquest cineasta “universal” va ser un “esperit lliure” que va saber mostrar amb un estil “humanista, àcid i trist” l'Espanya del segle XX. Des d'Unides Podem, Pilar Lima ha afirmat que la Comunitat Valenciana té “un deute” amb aquest director “rebel, de comèdia irònica, capaç de retratar i reflectir la societat de l'època”.
Per la seua banda, el diputat de Vox José María Llanos ha assenyalat que Berlanga “no és patrimoni de ningú” i ningú ha de “capitalitzar el seu llegat ni reclamar la seua herència”, perquè és una mostra que la cultura “no té sigles ni ideologies”.