La Crida marca l'inici de les Falles 2025 “despertant els cors” dels valencians

L’acte ha estat carregat de novetats amb un emotiu recordatori de la dana i marcat per l’absència, per primera vegada, del president de la Generalitat

Les millors imatges de la Crida de les Falles 2025 / JCF

Amb l’entorn de les Torres dels Serrans de gom a gom, 100.000 persones s’han congregat per a donar la benvinguda a la festa. La Crida ha marcat l’inici de les Falles 2025 “despertant els cors” dels valencians, com proclama el seu lema. Amb un ambient i una afluència massiva que han retransmés els plans de dron oferits a la retransmissió d’À Punt, s’ha viscut una vesprada carregada d’emocions en una Crida que ha estat marcada pel record i homenatge a les víctimes de la dana i les ganes del renaixement que representen les Falles.

El dia s’ha iniciat amb la macrodespertà d’este matí amb els trons de bac proveïts per la pirotècnia Alt Palància i un xocolate amb bunyols passat per la pluja “amb un cel emocionat”. Després ha tingut lloc l'entrada de bandes, on han participat societats afectades per la dana. Han interpretat, com mana la tradició, “El fallero”, però abans han fet sonar el pasdoble “Valencia”, amb la celebració enguany del centenari del mestre Padilla, amb este tema que va popularitzar La Mistinguet a principis del segle XX.

L'arribada, les absències i els vestits

Ja a poqueta nit, amb frescor però sense la pluja i entre el caliu de la gent, s’ha iniciat la Crida amb l’arribada de Berta i Lucía, les màximes representants de la festa fallera acompanyades de l’alcaldessa de València, María José Catalá. Per primera vegada en la història, l'acte de la Crida no ha comptat amb la presència del president de la Generalitat ni tampoc de cap altre membre del Consell.

L'assistència del cap del Consell a Madrid este matí seria el motiu que explica la seua absència a l'acte que inicia les falles, segons va apuntar este diumenge la mateixa alcaldessa de València, María José Catalá. Quan els mitjans li han preguntat en acabar la Crida, ha respost que "de vegades han vingut autoritats autonòmiques i altres voltes no, i en esta ocasió, el president té un compromís demà a primera hora a Madrid" i va afegir que, a pesar de les absències polítiques, "sentim molt a prop les autoritats de tot tipus i crec que la coordinació de totes les administracions és l'esperança que necessiten totes les persones afectades".

Les falleres majors han estrenat este diumenge vestits, els colors i els dibuixos dels quals amagaven molt de simbolisme. La fallera major infantil, Lucía García, ha estrenat un espolí França de Garín de color gris antracita, confeccionat per l’indumentarista Eduardo cervera, i ha lluït unes manteletes d’Artesanía Viana, de seda fosca brodades en cru i lluentons en dos grandàries. El gipó de la representant infantil, del segle XVIII, ha estat de vellut rústic de patronatge clàssic, també de gris antracita, confeccionat per Jorge Fabuel. Per la seua part, la fallera major, Berta Peiró, ha apostat per un lampàs teixit per Compañia Valenciana de la Seda en color blanc antic i un bonic adreç de Daniel Badá, mentre que Lucía n’ha lluït un de la firma Art Antic. El gipó, un damasc també de la Compañía Valenciana de la Seda, l'ha confeccionat Jorge Fabuel.

"Despertant els nostres cors"

L’espectacle, titulat “Despertant els nostres cors,” ha marcat un esdeveniment únic i emocionat que s’ha escalfat amb l’actuació de les Folies de Carcaixent, que han deixat pas al testimoni històric de les portes de València. Les Torres dels Serrans han pres la paraula perquè “quan les persones callen, les pedres parlen” i ha introduït, a les portes de la primavera “el cant de l’estoreta velleta”, el qual s'ha fos en un aborronador i èpic espectacle d’acrobàcies al qual s’han sumat les veus del cor de l’escolania, Lorena Calero, Gonzalo Manglano i la banda Simfònica de València.

Els discursos en record de la dana

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha dirigit unes paraules al món faller i a les falleres majors abans d’atorgar-los les claus de la ciutat, “unes claus que diuen gràcies de tot cor, que són també dels nostres pobles”, fent referència a les pedanies de València afectades per la dana “i els nostres pobles germans” en referència als municipis afectats. “Este any, més que mai, hem de ser el Cap i Casal”, ha afirmat. “Els faig entrega de les claus de la ciutat perquè òbriguen les portes de la ciutat de València al món”. I ha exclamat un “Visca València!” del qual s’han fet ressò les 100.000 persones assistents.

“Pobles de l’Horta Sud, Ribera Baixa i Alta, Camp de Túria, la Safor, la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel-Requena, els Serrans i les pedanies de la ciutat de València, valencians i valencianes, falleres i fallers, gent de tot el món” ha començat Peiró, visiblement emocionada. “En un dels anys més difícils per a la nostra terra ací estem alçant-nos de nou, perquè la riuada no s’ha endut el nostre amor per les Falles. Són una festa que s’alça de les cendres i mira al cel, són la flama que crida al vent que ja estem en Falles”.

"La ciutat de la solidaritat infinita"

"Quants ponts de solidaritat fallera es van obrir des del primer moment" ha dit Peiró recordant la solidaritat de les Falles durant la dana i introduint la seua homòloga infantil. Lucía García ha volgut recordar els xiquets i xiquetes que han patit els efectes de la dana i ha volgut dedicar-los un missatge d'esperança: "El sol sempre torna a brillar a València, com el foc sempre torna a les nostres falles", ha proclamat García. "Falleres, fallers, siguem llum, esperança i germanor. El futur és nostre i les Falles són el reflex del nostre poble". Les dos han coincidit que "les Falles són la festa més bonica del món". "No us oblideu de València, la ciutat de la solidaritat infinita", ha dit Peiró al món, reivindicant la festa.

"Som una veu que crida que es pot viure amb pau i alegria, amb germanor i braços oberts" i ha demanat les comissions que alcen els seus estandards "tan amunt que arriben fins als que ja no estan ací i que ens van ensenyar a cuidar i gaudir de la nostra festa perquè no hi ha res millor que sentir-se orgullós de la terra en la qual vam nàixer."

Després del tradicional "ja estem en Falles" acollit per la multitud, ha arribat el moment dels himnes. L'espectacle de focs artificials posterior ha estat a càrrec de Pirotecnia Peñarroja i, en finalitzar, les falleres majors de València i les corts d'honor s’han dirigit a la basílica de la Mare de Déu, on han entregat els seus rams en una ofrena a la patrona de la ciutat.

També et pot interessar

stats