Dansa València vol “recuperar-se” de la pandèmia amb creació valenciana, joves valors i flamenc
À Punt Mèdia és el mitjà oficial del festival, que té lloc des d’aquest dissabte fins al 10 d’abril
El Festival Dansa València torna amb la 35a edició amb un dels cartells "més potents" de la seua història. El certamen vol recuperar, “i fins i tot superar el terreny perdut per culpa de la pandèmia”, amb propostes que inclouen la creació valenciana, joves valors de la dansa europea i el flamenc en un taller de cotxes.
Durant les últimes edicions, el Teatre El Musical i La Mutant han sigut dos dels emplaçaments fonamentals del certamen, i enguany tornaran a acollir alguns dels espectacles "més significatius".
À Punt Mèdia és el mitjà oficial d’aquest festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, que té lloc des d’aquest dissabte fins al 10 d’abril al Cap i Casal.
Programa oficial
La ballarina i performer valenciana Sandra Gómez serà l’encarregada d’obrir Dansa València a la sala La Mutant, el 7 d'abril a les 19:00 hores, amb la peça Bailar al sonido.
A l'endemà, el dissabte 9, a les 11:30 hores, arribarà el torn d'un programa doble format per dos muntatges de curta duració: IN-SIDE, un espectacle de 18 minuts a càrrec de les coreògrafes Lucía Montes i Mado Dallery, que personificaran el magnetisme que desprenen els cossos enllaçats; i Máquinas sagradas, on el ballarí Juan Carlos Lleida mostra tota la rítmica del flamenc en un taller de cotxes.
Pel que fa al Teatre El Musical, viurà dues representacions a càrrec de dues de les grans promeses de la dansa contemporània europea. El dia 7 a les 21:00 hores, Jesús Rubio Gamo, guanyador del Premi Max 2020 al millor espectacle de dansa per Gran Bolero, planteja en Acciones sencillas una investigació de les màximes possibilitats del cos a partir del mínim recurs.
Finalment, el 9 d'abril a la mateixa hora, Christos Papadopoulos oferirà en Ion una una mostra del seu univers minimalista i poètic, en la qual deu ballarins es mouen per l'escenari traçant òrbites que segueixen els impulsos de la naturalesa.
Balls en places, museus i jardins amb 'Moviments Urbans'
El festival també convida a ballar en places, museus i jardins amb el cicle Moviments Urbans, que agrupa huit espectacles en sis emplaçaments del centre històric. La iniciativa vol incorporar nous públics a l'afició a les arts del moviment mitjançant muntatges que se'ls creuen al pas, des d'espais alternatius fins a sales d'exhibició i teatres. La proposta no es limita al carrer, sinó també a espais no convencionals, on els espectadors poden assistir a espectacles sense butaques ni telons.
Obrirà la programació Silvia Batet, que el 2 d'abril visita el Museu de Belles Arts amb Oblivion, una peça on explora el concepte del gir. La coreografia va aconseguir el Premi de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona el 2020.
Li pren el testimoni a la pinacoteca Eva Bertomeu, que porta O, un solo autobiogràfic sobre la maduresa. La resta de coreografies de la jornada es representaran a l'aire lliure: en concret, al Jardí del Túria i a la plaça de la Mare de Déu.
Magí & Anamaria s'instal·laran a l'antic llit del Túria, entre els ponts del Real i de la Trinitat, amb el dueto Cossoc, una investigació coreogràfica sobre la complexitat i la senzillesa de les relacions, i Club Mutant, que en All Styles Battle proposen batalles de ball a la plaça de la Mare de Déu entre artistes que executen contemporani, hip-hop, popping, electro i flamenc.
Diumenge començarà amb dues obres al CCCC. Lara Brown acosta el seu estudi de l'impacte del folklore en el cos contemporani en Bailar o lo salvaje; mentre que el pati gòtic del centre cultural serà l'escenari per a la presentació de Jo-Jo, de la companyia emergent valenciana Cia. Hastaqueacabe.
Dansa València ix del museu i ofereix dues peces breus al barri del Carme. Eyas Danse Project proposen Júpiter & Jaguar, una sinergia de ferocitat, sensualitat i joc, a la plaça de la Almoina. Finalment, Carlos Peñalver posarà de llarg la nova producció pròpia, Ciaccona, a la plaça dels Furs, amb la pell ferida com a punt de partida.