La dansa valenciana avança amb pas ferm cap als Max
En la oscuridad, todo se mueve de l’IVC i Corps seul de la coreògrafa Christine Cloux tenen dobles nominacions, mentre que Bruno aspira al millor musical i Mingo Albir a la millor il·luminació en els guardons més importants de les arts escèniques
La dansa amb segell valencià ha emprés, amb força, la carrera cap als Max, els guardons més reconeguts de les arts escèniques d'Espanya. Dos espectacles de dansa amb segell valencià, En la oscuridad, todo se mueve de l’Institut Valencià de Cultura i Corps seul de la ballarina i coreògrafa Christine Cloux, instal·lada a València, els dos amb doble nominació, aspiren a una de les característiques pometes que representen el premi. Bruno, el musical que lo cambió todo, el muntatge d’Off Teatro sobre l’assetjament escolar i l'il·luminador Mingo Albir completen el quadre d’aspirants a l’edició que fa 27 dels màxims guardons de les arts escèniques a Espanya.
El premi al millor espectacle de dansa té opcions de vindre al territori valencià, ja que dos de les cinc nominacions han nascut sobre els nostres escenaris. En la oscuridad, todo se mueve, l’espectacle de dansa que dirigeix i coreografia l’alcoiana Paula Serrano, inspirada en l’obra del dramaturg Sanchis Sinisterra El lector por horas, és un dels muntatges que opta a esta categoria. La directora d'este espectacle també té opcions en la categoria de millor coreografia, on Paula Serrano també està nominada.
L'etapa daurada que viu la dansa valenciana també la testimonia el muntatge de Christine Cloux, ballarina nascuda a Suïssa, però establerta a València des de fa més de vint anys.
El seu últim treball, Corps seul, opta al millor espectacle de dansa dels Max. I no sols això. La creadora és una de les tres nominades com a millor intèrpret femenina de dansa per l’espectacle que reivindica el paper de la "dona madura", com ella mateixa la defineix, una figura sovint invisibilitzada en la dansa professional.
També en clau musical, un altre dels espectacles valencians que ha emprés la carrera cap als Max és Bruno, el musical que lo cambió todo, que dirigeixen Víctor Lucas i Mamen Mengó, i aspira a convertir-se en el millor espectacle musical o líric. La producció que la companyia Off adreça al públic infantil i adolescent, amb música original de Víctor Lucas, posa nou actors sobre l’escenari.
Un altre dels reconeixements que pot quedar en mans valencianes del millor disseny d’il·luminació, de Mingo Albir. El valencià, amb una àmplia trajectòria en la il·luminació d’espectacles d’arts escèniques, és finalista pel seu treball a Tots eren fills meus, una producció catalana basada en el text d’Artur Miller.
El veredicte, al juliol
Caldrà esperar fins a l'1 de juliol per a conéixer si estes cinc nominacions de les produccions escèniques valencianes, que han destacat entre els 522 espectacles inscrits en estos guardons nacionals, acaben portant alguna de les pometes fins a la Comunitat Valenciana.
Els únics reconeixements dels premis que lliura la Fundació SGAE que ja estan garantits són el de l’actriu Núria Espert, que rebrà el Max honorífic, i el de La Trup, una associació teatral universitària de La Laguna (Tenerife), que rebrà el Max aficionat o de caràcter social.