La desaparició del Premi Nacional de Tauromàquia aterra en el BOE i es justifica per les "demandes socials"

Es publica l'orde que elimina definitivament el reconeixement atorgat fins ara pel Ministeri de Cultura, acabat el període de consulta pública en què més del 90% de la ciutadania ha donat suport a la decisió

L'últim guardonat amb el Premi Nacional de Tauromàquia, el 2023, va ser Julián López, El Juli
L'últim guardonat amb el Premi Nacional de Tauromàquia, el 2023, va ser Julián López, 'El Juli' / À Punt

La supressió del Premi Nacional de Tauromàquia, anunciada al maig pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ja ha arribat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Este divendres s'ha publicat l'orde ministerial que modifica la normativa sobre els premis nacionals per a eliminar el de Tauromàquia, una decisió justificada en resposta a "les demandes socials". En concret, es reforma l'orde de 22 de juny del 1995, per la qual es regulen els premis nacionals que convoca anualment el Ministeri de Cultura.

El text argumenta que diverses circumstàncies aconsellen la modificació de l'orde esmentada per a suprimir el Premi Nacional de Tauromàquia i el sustenta "en la necessitat d'adaptar els premis nacionals a l'evolució del sector creatiu i cultural en atenció a les demandes socials". El text a més afig que, les valoracions i sentiments de la societat respecte de l'activitat tauromàquica "han anat evolucionant, influint tant en els valors, usos i costums de la ciutadania com en les percepcions".

En este sentit, Cultura considera evidents que determinades activitats lligades a la tauromàquia o elements concrets de les mateixes "són rebutjats per amplis sectors de la societat per considerar-se una forma inacceptable de violència contra els animals". Encara que l'orde no vol entrar a valorar esta consideració, en constata l'existència i creu convenient que el caràcter "honorífic i d'enaltiment" associat als premis nacionals es destine a altres disciplines sobre les quals existisca un cert grau de consens social i "no una discussió marcadament polaritzada sobre la seua pròpia essència".

Per a culminar la desaparició del distintiu, creat el 2011 per a incentivar "el foment de la tauromàquia" durant el mandat del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, va obrir-se una consulta pública a la ciutadania. Durant este tràmit, més del 90% de les manifestacions van ser favorables a la retirada.

El ministre Urtasun ja va anticipar el 3 de maig que deixaria d'atorgar tant la Medalla de les Belles Arts de la Tauromàquia com el Premi Nacional. Les intencions de Cultura, en mans de Sumar, generaren una gran controvèrsia, sobretot entre l'oposició de PP i Vox. A més del sector taurí, presidents de comunitats com la de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), i el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE) es van manifestar en aquell moment en contra de la decisió.

Des de la Comunitat Valenciana, l'aleshores vicepresident primer i conseller de Cultura, Vicente Barrera (Vox), va implicar-se activament en una ofensiva parlamentària del seu partit per a defensar els bous, i va assegurar que, amb altres autonomies de l'Estat, la Generalitat impulsaria un guardó amb la mateixa dotació econòmica que el Premi Nacional de Tauromàquia suprimit.

Al juny, la comissió de cultura del Congrés va votar una proposició no de llei presentada pel PP per a recuperar i mantindre el distintiu que va ser rebutjada amb vint vots en contra i dèsset a favor.

També et pot interessar

stats