Deu jocs de taula en valencià per a regalar aquest Nadal
La Fallera Calavera, Sangonera o Mascletà són alguns dels títols que ompliran les vesprades d’hivern de diversió
Els jocs de taula estan més de moda que mai. En els últims anys han proliferat centenars de títols que han conquistat els cors d'aficionats i aficionades d’aquesta fórmula d'oci i, afortunadament, també podem trobar-ne bona cosa en la nostra llengua. A continuació, una selecció amb els millors jocs de taula per a regalar aquest Nadal a familiars i amistats.
La Fallera Calavera
Comencem amb el que és, probablement, el joc de taula més exitós i conegut del País Valencià. Es tracta d’una creació d’Enric Aguilar distribuïda per Zombi Paella (que apareixerà diverses vegades en aquesta llista). Durant la partida, les jugadores i els jugadors hauran de reunir cinc ingredients de la paella tradicional per a guanyar, però no serà gens fàcil, ja que entre ells es podran fer la guitza i utilitzar desenes de cartes per a posar les coses difícils als contrincants. A més, la base es pot eixamplar amb dues expansions que augmenten enormement les possibilitats de les partides.
Codi Secret
En aquest joc de taula competitiu ens haurem de posar en la pell de professionals de l’espionatge. Formarem dos grups que hauran d’endevinar abans que l’altre una sèrie de paraules a través d’altres relacionades entre si. En el títol la compenetració i el treball en equip esdevenen essencials per a poder guanyar. A més, és ideal per ampliar el vocabulari i jugar amb la xicalla de la casa.
Zodiac Duel
Zodiac Duel és un joc per a dues persones amb una particularitat: les cartes són gegants. Ens haurem de posar en la pell de dues vidents, Cassandra i Sibil·la, que s’enfrontaran entre elles amb l’ajuda dels signes del zodíac. La partida es desenvolupa en dues fases, la de tria i la de duels, i guanyarà aquella que vença tres d’aquests enfrontaments.
Sangonera
En aquest títol, creat per Joan Marc Clofent i Duestasses, els i les participants hauran d’obrir un bar i omplir-lo de clients abans que la resta. Per a això, caldrà cuinar els millors menús amb menjar típic de la gastronomia mediterrània i atacar la competència amb unes cartes d’acció plenes d’expressions valencianes d’allò més conegudes. Una proposta divertida per a passar-ho bé mentre ens acostem un poc més a la nostra cultura.
Mascletà
Tampoc pot faltar aquest títol que farà les delícies de la comunitat fallera. Això sí, caldrà tindre bona substància grisa, perquè haurem de memoritzar una seqüència de sons que representen cadascun dels masclets i que anirà fent-se més llarga i complicada a mesura que avance la partida. En total, disposarem de quatre vides, i guanyarà qui en conserve més quan el primer o la primera participant caiga eliminada.
L’Illa Prohibida
Es tracta d’un joc de taula que combina l’estratègia i la cooperació entre jugadors i jugadores, que aquesta vegada no hauran d’enfrontar-se entre ells. Aquests formen part d’un grup d'exploració que ha de treballar en equip per a obtindre els quatre tresors que s’amaguen a l’Illa Prohibida. Una vegada aconseguits, el grup tindrà un temps limitat per a desplaçar-se fins a la pista d’aterratge per a poder fugir de l’illa i guanyar la partida.
Alakazum
Amb l’Alakazum, els de Zombi Paella introdueixen el folklore de les diferents cultures que existeixen a l’estat espanyol. Els jugadors agafen el paper de cinc bruixes: una valenciana, una catalana, una basca, una gallega i una andalusa (i amb l’expansió disponible, una madrilenya). Per a guanyar, caldrà triar un tipus de tradició i acumular el nombre més gran de punts per a lluitar contra la invasió cultural nord-americana.
La Família Hort
L’editorial Zombi Paella també s’atreveix amb un joc de taula de gestió de recursos. Ens posarem en la pell de llauradores i llauradors que plantaran hortalisses, flors carnívores o fins i tot mandràgores. Haurem de regar i adobar les plantes, adquirir animals i tractar de vendre els nostres productes al millor preu. Qui millor haja cuidat el camp heretarà les apreciades terres de la família.
Catan
Tampoc poden faltar en aquesta llista clàssics com Catan. En aquest joc de Devir haurem de gestionar els recursos per a prendre el control de l’illa que fa d’escenari. Guanyarà qui aconseguisca arribar primer fins als deu punts, ja siga fundant pobles, alçant castells, construint carreteres o utilitzant cartes especials.
Carcassonne
En darrer lloc tenim Carcassonne, un altre dels títols imprescindibles que compta amb versió en català. El premiat joc recrea la ciutat francesa homònima, famosa per la incomparable fortificació medieval. Jugarem en un tauler que creix a mesura que avança la partida i en el qual podrem incloure ciutats, monestirs, prats i camins. Guanyarà qui construïsca el nombre més gran d’edificacions (o aquelles que atorguen més punts).