Deu jocs de taula en valencià per a regalar per Nadal
Recomanem opcions amb temàtiques tan variades i pròpies com els oficis tradicionals, les bandes de música i els Moros i Cristians
La passió pels jocs de taula sembla estar lluny d'acabar-se. No debades s'han convertit en un dels regals més populars de Nadal, i cada any ixen al mercat noves propostes que omplin de diversió les vesprades de milers de llars. A continuació, proposem deu jocs de taula en valencià per a regalar estes festes a familiars i amistats i que, a més, es poden sumar a la selecció que ja vam fer en unes festes anteriors.
No puc! Tinc assaig
Tard o d'hora havia d'arribar un joc de cartes centrat en una de les bases de la societat valenciana: les bandes de música. No puc! Tinc assaig és una idea de Joan Marc Clofent il·lustrada per Miguel Bustos en què haurem d'aconseguir reunir els músics necessaris per a formar la nostra banda abans que la resta de jugadors. La proposta de duestasses compta amb 81 cartes de músics amb instruments i personatges relacionats amb la temàtica de les bandes de música municipals i tota la cultura que les envolta.
Paella park
L'univers de La Fallera Calavera continua expandint-se. Paella Park és un nou joc de taula —esta vegada amb tauler— en què visitarem un parc temàtic i intentarem gaudir del màxim nombre d’atraccions i espectacles en el temps que dura la jornada. Com és habitual amb els jocs d'Enric Aguilar i Zombi Paella, este títol també està farcit de referències a la cultura valenciana representades en les il·lustracions d'Esther Méndez.
Dixit
El popular Dixit també compta amb una versió en català publicada per Devir. El joc fa que els jugadors evoquen la paraula o la història que inspira la carta il·lustrada que tenen a la mà. La que més s'aproxime a la definició, guanya la partida. A més, les il·lustracions que acompanyen la baralla estan dotades d'un caire oníric que farà volar la imaginació dels més xicotets, i no tan xicotets.
Espanta la por
Espanta la por és una proposta de l'ETNO ideal per a conéixer més a fons el nostre imaginari, sobretot el relacionat amb Tots Sants. Cadascun dels grups participants té designat un monstre del bestiari valencià i per a véncer-lo haurà de trobar, dins de la nostra geografia, el cau on s’amaga. Les pistes per a arribar-hi les donarà la rondalla o llegenda que protagonitza cada criatura i només es podran aconseguir superant proves molt dinàmiques. En este cas el joc no es pot comprar, però sempre podrem acudir a una d'estes biblioteques o museus on està disponible per a poder jugar-lo.
Llengut
Si estàs fet un poliglot i vols posar a prova el teu coneixement, Llengut és el teu joc de taula. Amb diferents categories com Traducció, Geolingüística o Entreteniment, el primer jugador que responga correctament cada una de les sis categories guanya la partida. Segons els creadors, Andreu Monfà i Patrícia Ortin, Llengut no consisteix especialment a saber-ho tot sobre les diferents llengües del món, sinó que se centra més a combinar coneixements i intuïció, provar sort i aprendre en el procés.
L'esmolet
Ací tenim una altra proposta del prolífic Joan Marc Clofent, que amb L'esmolet pretén acostar-nos els oficis i fer-ne difusió, tant els tradicionals com dels actuals. A través de les il·lustracions d'Agustí Sousa, haurem d'afilar les eines de cadascun dels personatges, que faran accions que modificaran el joc. Una alternativa ràpida i divertida per a millorar l'aprenentatge de l'àmbit lògic i matemàtic, i valorar el teixit comercial que ha format i continua formant part de la nostra vida.
Rebel Princess
Els jocs de taula també estan per a trencar tòpics. En Rebel Princess, cada participant es posarà en el paper d'una princesa "lliure i independent" que haurà d'evitar els prínceps blaus i les seues proposicions matrimonials. Durant les cinc rondes, o cinc dies, princeses com Blancaneu, la Sireneta o la Ventafocs hauran de fer tot el possible per a allunyar qualsevol perspectiva de matrimoni. La jugadora amb menys proposicions serà la guanyadora de la partida.
Vítol!
Potser ningú havia reparat en esta carència, però una vegada el tenim ja no concebem una vida sense un joc dedicat als Moros i Cristians. Vítol! és l'entreteniment somiat pels festers d'Alcoi, la Vila Joiosa o Torrent i de tantes altres localitats valencianes. En este cas, el jugador haurà de posar-se en la pell d'un organitzador d'una de les nou filades que participen en les festes de Bocairent (Vall d'Albaida). Al llarg de la partida, haurà d'anar a la recerca del màxim nombre de punts d'aplaudiment, amb l'objectiu de tindre el seguici més imponent i ostentós.
Iràs i no tornaràs
Esta proposta ve de les Illes Balears. Iràs i no tornaràs és un joc de taula que parteix dels relats de l’aplec de rondalles mallorquines d’en Jordi des Racó. Un grup d’amics podran endinsar-se en esta aventura col·laborativa per a descobrir paratges meravellosos, obtindre tota classe de penyores i superar mil entrebancs per a véncer el dimoni i arribar a la victòria. Una proposta amb la qual no podrem evitar pensar en el castallut Enric Valor i les seues rondalles valencianes.
Els homes llop de Vallnegra
En esta adaptació del joc Hombres lobo de Castonegro, els jugadors es posen en el paper d'habitants d'un poble envaït per homes llop. De forma secreta i aleatòria, cada jugador podrà ser habitant o llop amb una missió clara: aconseguir que el teu bàndol siga el vencedor. Així doncs, es tractarà de salvar el poble com a habitant, o caçar les teues víctimes com a llop sense ser descobert.