Deu llibres d'editorials afectades per la DANA per a regalar este Nadal
34 empreses del sector haurien patit els efectes de la barrancada, amb pèrdues de vora setze milions d'euros, segons càlculs de l'Associació d'Escriptors del País Valencià
La DANA ha afectat pràcticament tots els estrats de la societat, però en l'àmbit cultural costa trobar un sector que haja patit més els efectes de l'aigua i del fang que el del llibre; l'Associació d'Escriptors del País Valencià calcula que almenys 34 editorials valencianes s’han vist afectades, totalment o parcial, a conseqüència de la barrancada.
Segons apunten des de l'entitat s’han perdut al voltant d'1.000.000 d'exemplars de llibres, valorats en 4.500.000 euros a preu de cost i que suposarien un total de 15.750.000 euros a preu de mercat. A més, les afectacions en instal·lacions, equipaments i vehicles propis de les editorials ascendeixen a 500.000 euros.
És per això que recomanem deu llibres d'algunes d'estes editorials afectades per a regalar este Nadal, amb la compra dels quals podem aportar el nostre granet d'arena per la recuperació del sector literari, tan important a casa nostra. Podeu trobar la llista completa de les editorials afectades i les pàgines web ací.
Un llibre fet ex professo arran de la DANA
Comencem la llista amb Renàixer del fang, un llibre coral fet en temps rècord per l'editorial Ara Llibres. La recaptació anirà destinada directament a la reconstrucció de diverses llibreries ubicades en la denominada zona zero i que van ser literalment arrasades per la barrancada. És una proposta que compta amb textos originals d’autors, periodistes i intel·lectuals valencians de referència, com ara Vicent Baydal, Núria Cadenes o Ricard Chulià, i que combina vivències i testimonis dels moments més dramàtics amb l’anàlisi de les causes i de les conseqüències del desastre.
El nou i esperat títol de Rafa Lahuerta
Rafa Lahuerta torna a les llibreries després del fenomen literari Noruega, que va sacsejar les llibreries fa uns anys i va esdevindre una de les novel·les en valencià més venudes de la història. La promesa dels divendres torna a ambientar-se en la València dels huitanta, on un adolescent viu entre l’angoixa per la greu malaltia del pare i els impulsos de carnalitat que l’edat reclama. El títol, en què l'autor relata la seua vida íntima, tal com va assegurar en una entrevista a À Punt Notícies, hauria d'haver arribat a les llibreries el 4 de novembre de la mà de Llibres de la Drassana, però la catàstrofe de la DANA va obligar a ajornar la publicació. La primera edició, de fet, es va salvar in extremis de l'aigua, per la decisió del repartidor de pegar mitja volta amb la furgoneta que contenia els primers exemplars.
Com posar el focus en la salut mental
"Desgarro és el camí fins a tindre ganes de viure". Així descriu la valenciana Alba Bla el seu treball, que recull escrits i dibuixos que l'autora va fer en el moment més fosc de la seua vida. A través d'esta obra vol que la societat entenga allò que senten les persones que passen per una depressió i, alhora, donar-los veus i visibilitzar la importància de tindre en compte la salut mental. "Mostra un procés molt dolorós que és difícil de comprendre quan u no està dins", comentava Bla a les càmeres d'À Punt en la gira de presentació de Desgarro.
Entendre la història a través de la literatura
De la Grècia clàssica als nostres dies passant per l’edat mitjana, la Revolució Francesa o la dictadura franquista; d’Homer a Vicent Andrés Estellés passant per noms com Victor Hugo, Pepa Guardiola o Didín Puig. Llegir la història és un llibre que naix de les reflexions de 26 investigadores i docents de diferents especialitats madurades amb l’experiència a les aules. La proposta de Sembra Llibres, coordinada i dirigida per Vicent Galiana i Alejandro Llinares, ocasiona un viatge apassionant pels episodis clau de la nostra història a partir de diverses obres literàries fonamentals.
Poemari fet des de la maduresa creativa
Gràcia Jiménez, a través de Vincle Editorial, presenta La línia que em travessa, un llibre de poesia d'una autora en plena maduresa creativa. L'escriptora resident a Sant Vicent del Raspeig (Alacantí) trau a la llum una col·lecció de 47 poemes, després dels premiats poemaris Platges (2001), Quadern del vent (2006) i Encara que la nit es faça forta (2018).
Diversitat, integració i convivència per a adolescents
Les papallones del kebab, l'última novel·la de l'escriptora Lliris Picó, és una obra dirigida al públic juvenil que fa una aposta ferma per la multiculturalitat, la integració i la convivència. L'obra d'Edicions del Bullent, que va guanyar la 43 edició del Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil, ens endinsa en les vivències, les preocupacions i els aprenentatges de dos germanes, filles d’un pare egipci i una mare valenciana.
Introducció a la poesia d'Emily Dickinson
Des d'Andana Editorial ens arriba una proposta que ens convida a conéixer a fons Emily Dickinson, una poeta rabiosament original i innovadora, que va marcar el pas de la poesia nord-americana a la modernitat. Amb mans invisibles és un recull dels trenta poemes que l'escriptora i professora Carme Manuel ha triat per donar a conéixer l'obra de Dickinson al públic lector més jove. Les delicioses il·lustracions que acompanyen els poemes són d'Ada Sinache.
Un recull homenatge per a cloure l'Any Estellés
Sempre és bon moment per a llegir al poeta de Burjassot (Horta Nord), però quan a penes queden uns dies perquè finalitze l'any dedicat a Vicent Andrés Estellés, no pot haver-hi millor regal per a cloure l'efemèride que un recull amb els seus millors versos. Perifèric Edicions té en el seu catàleg Un ram convuls de síl·labes de vidre, un títol manllevat d’un dels versos de Sonata d’Isabel per a honorar l’obra i la figura del fill del forner en el centenari del seu naixement.
Dos vides paral·leles en temps de franquisme
L'Editorial Afers ens ofereix La fràgil memòria, un relat que s'articula al voltant dels monòlegs de dos dones, Llíber i Regina Barona, de distint pensar i de distinta extracció social. A través d'elles i de les diferències personals i ideològiques, l'alginetí Josep Lozano ens parla d’uns temps difícils, amb els tristos i cruels successos de la Guerra Civil i de la llarga postguerra de la dictadura franquista com a teló de fons.
L'opció ideal per als més esmorzadors
Bromera no s'ha volgut perdre el fenomen de l'esmorzar valencià, que cada vegada té més adeptes, i en la recta final d'este 2024 ha publicat un títol que farà les delícies dels més llépols. La cultura de l’esmorzar és l’obra definitiva que explora, amb un estil divertit i rigorós, el passat, el present i el futur d'una de les tradicions més representatives de la cultura valenciana. L'autor, Paco Alonso, és el periodista, escriptor i agitador gastronòmic creador, entre d'altres, dels Premis Cacaus d’Or i de WikiPaella.