La Diablessa torna a desfilar en processó en el Sant Enterrament d'Oriola

La imatge té prohibit entrar als temples per la seua representació del dimoni

Imatge de La Diablessa d'Oriola
“El Triomf de la Creu” o “La Creu dels Llauradors”, coneguda popularment com “La Diablessa” / À Punt NTC

Este dissabte, 19 d’abril, s'ha celebrat a la capital del Baix Segura una de les processons més particulars de la nostra Setmana Santa: el Sant Enterrament d’Oriola. És un acte que destaca especialment per les pròpies singularitats, com són la Diablessa i el cavaller cobert.

El Triomf de la Creu o la Creu dels Llauradors, coneguda popularment com la Diablessa, és el grup escultòric més antic que desfila en la Setmana Santa d'Oriola i també el més simbòlic dels existents. Tallat per l'escultor Nicolau de Bussy, religiós mercedari nascut l'any 1650 a Estrasburg, data del 1695, per encàrrec del Gremi de Llauradors, que va pagar 800 lliures valencianes a l'artífex. Representa, com indica el nom, el triomf de la creu sobre el pecat i la mort.

Desfila al coll dels portants de la pedania oriolana de Raiguero de Bonanza i, per tradició, té prohibit entrar als temples, a causa de la representació del dimoni que conté. Per això, en arribar a la catedral, segueix pel carrer Mayor mentre la resta de la processó continua el recorregut per l'interior del temple, i més tard, prop de la plaça del Marqués de Rafal, es reincorpora a la desfilada processional.

D'altra banda, el cavaller cobert, també conegut com a cavaller portaestandard o cavaller portaguió, és la persona que designa cada any la corporació municipal com a digna de portar la bandera que obri la processó, per la seua noblesa, rellevància, mèrits o amor a la ciutat d’Oriola.

També et pot interessar

stats