Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

"Dones de Ciència" homenatja la investigadora Concha Monje amb un nou mural a l'Escola d'Enginyeria Aeroespacial

El mural, pintat en blanc i negre per l'artista mexicana Paola Delfín, és un dels més espectaculars del projecte

Acte d'inauguració del mural de la investigadora Concha Monje en la Etsiadi / Dones de Ciència

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial (Etsiadi) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha inaugurat este dilluns un mural que ret homenatge a la investigadora extremenya i padrina de l'escola Concha Monje, catedràtica del departament d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica de la Universitat Carles III de Madrid (UC3M).

El mural de la UPV i l'Ajuntament de València és obra de l'artista mexicana Paola Delfín. Amb este, hi ha quaranta murals dins del projecte "Dones de Ciència", “convertit en referència nacional i internacional en el camp de la divulgació científica i de la visibilització de la dona en la ciència i l'art”, segons ha destacat la institució acadèmica en un comunicat.

La trajectòria de Concha Monje

Concha Monje és investigadora en Robòtica i professora catedràtica de la UC3M, és doctora per la Universitat d'Extremadura (2006) i actualment desenvolupa la seua labor investigadora en el grup RoboticsLab de la UC3M. Els seus treballs en robòtica blana i control de sistemes són reconeguts en l'àmbit internacional. Ha col·laborat activament amb centres d'investigació dels Estats Units, França, Alemanya, Itàlia i Singapur, i dirigeix projectes rellevants sobre el desenvolupament de robots assistencials blans.

El mural més espectacular fins a la data

El mural està situat en el vestíbul de l'Etsiadi i és un dels més espectaculars de tots els que fins ara han cobrat vida en este projecte. Pintat en blanc i negre i amb una clara inspiració en la il·lustració i el còmic, Paola Delfín hi plasma el passat, present i futur del treball d’esta investigadora.

Ho fa amb una figura central de la investigadora, com a símbol de la importància de la dona en la ciència “i en totes les disciplines”, segons Paola Delfín. Està envoltada d'alguns objectes i desenvolupaments claus en la seua vida.

“Vaig voler fer una línia del temps de la vida de Concha, tant personal com professional. La seua passió per la ciència i l'electrònica li ve de quan explorava amb el seu pare l'interior de les ràdios que hi havia a sa casa, per això n'he inclòs una en el mural. També podem veure TEO, el seu robot autònom, i tot el treball que en el camp de la robòtica ha dut a terme amb les articulacions robòtiques blanes”, ha destacat l’autora. 

Monje agraeix el reconeixement

Per part seua, Monje ha assenyalat durant la inauguració del mural. “Per a mi, protagonitzar este mural suposa un reconeixement al treball que durant anys he desenvolupat juntament amb el meu equip d'investigació, sobre el desenvolupament d'articulacions robòtiques blanes, amb l'objectiu de construir robots amb majors capacitats assistencials i més segurs en la interacció amb els humans”, ha indicat. 

Per part seua, el director de la Etsiadi, Juan A. Monsoriu, ha destacat que este mural simbolitza el compromís de l'escola amb la ciència i la tecnologia i, especialment, amb la robòtica, en el marc d'una educació integradora i impulsora de la necessària presència de les dones en la ciència.

València Ciència Art

També et pot interessar