Dues investigades per les presumptes irregularitats en l'IVACOR s'encreuen acusacions davant del jutge
Carmen Pérez i Gemma Contreras han declarat sobre la restauració de 12 llibres de la col·lecció privada de Luis Caruana.
Les dues principals responsables del desaparegut Institut Valencià de Conservació i Restauració, l'IVACOR, s'han acusat mútuament davant del jutge que investiga les presumptes irregularitats en la restauració d'obres privades per part d'aquest organisme públic. Els fets, que analitza el Jutjat d'Instrucció número 4 de València, van passar entre 2011 i 2012.
L'exdirectora de l'IVACOR, Carmen Pérez, ha acusat l'actual subdirectora, Gemma Contreras, d'ocultar-li informació i de ser la responsable de contractar personal extern per a restaurar una dotzena d'obres privades de l'auditor i bibliòfil Luis Caruana perquè, segons ha declarat Pérez, s'havia de quedar bé amb ell. Caruana, posteriorment va ser l'assessor econòmic de l'ERO que es va aplicar a Culturarts, entitat de la qual depenia l'IVACOR.
Per la seua part, Gemma Contreras ha declarat que ella, com a cap del Departament d'Obra Gràfica de l'IVACOR, no tenia competències en contractació, ha defensat el preu que es va pagar pels treballs de restauració i ha afirmat que les actes estan firmades per Pérez.
El cas naix a partir de la denúncia del sindicat CGT, que assegura que els treballs, que van durar 15 mesos, es van fer per orde directa de Contreras amb l'aprovació de Pérez, sense comptar amb un pressupost previ i contractant 50 treballadors autònoms externs que no van passar cap procés selectiu.
Causa complexa
Després d'estudiar la denúncia del sindicat, la fiscalia va demanar als jutjats que obrira una investigació en detectar possibles delictes de prevaricació i de malversació de cabals públics. I al final de febrer, el jutjat va declarar la causa complexa, raó per la qual tindrà un termini d'instrucció de 18 mesos prorrogables.
La creació de l'IVACOR, en 2005, ja va arrancar amb polèmica. El TSJCV va sentenciar en 2011 que hi van haver irregularitats en la contractació d'afins al Partit Popular. En concret, la secció segona de la sala del contenciós administratiu del TSJCV va considerar que l'adjudicació de places d'interins de l'IVACOR es va fer sense respectar el principi de publicitat, sense reconéixer la igualtat dels mèrits i la capacitat dels concursants. És a dir, sense que fóra transparent.