Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Dues periodistes valencianes trauen a la llum el treball del Patronat de Protecció de la Dona

Marta Garcia i Maria Palau han publicat el llibre Indignas hijas de su patria, on descobreixen un dels organismes més desconeguts del franquisme

Portada del llibre 'Indignas hijas de su patria' / À Punt NTC

El Patronat de Protecció de la Dona és un dels organismes més desconeguts del franquisme. Era un entramat de centres de repressió per on passaren milers de joves i xiquetes de tot Espanya que el sistema considerava rebels. Ara, dues joves periodistes valencianes trauen a la llum la història d’aquesta institució en el llibre Indignas hijas de su patria.

Marta Garcia i Maria Palau van saber que existia el patronat mentre feien un reportatge. Diversos testimonis els van explicar que, durant la dictadura franquista, les xiquetes que no es portaven bé anaven a uns convents, i al darrere estava aquest organisme. 

Estirant el fil van trobar tota una xarxa de reformatoris regentats per ordes religiosos que s’encarregaven de la custòdia i l'educació de les joves considerades pecadores. Una xarxa de la qual hi ha molt poca documentació. “Al País Valencià hem trobat els exemples d’Alaquàs i Benicàssim, però a tot l’estat espanyol no coneixem la xifra concreta”, asseguren.

Tampoc està documentat quantes xiquetes passaren per allí. Entre els actes punibles estaven fumar pel carrer, portar una falda molt curta o anar al cine de nit amb una parella. Però, gràcies a alguns testimonis, sí que saben el que passava allí. “Parlen d’un menjar horrible, d’haver de dutxar-se amb aigua molt freda”, afirmen.

Indignas hijas de su patria rescata del silenci les víctimes i sobretot supervivents d’aquesta repressió que es va allargar fins ben entrada la democràcia. 

Memòria històrica Llibres

També et pot interessar