Eguala, pop electrònic en temps de Twindergram
El músic valencià presenta un disc-llibre sobre la història d'amor de dos ciclops millennials
Potser encara no has escoltat res d'Eguala. Es tracta del projecte musical de Santiago Igual, un valencià que busca fer-se un lloc en el panorama musical actual amb ritmes frescs i temàtiques contemporànies. Però, més enllà del seu pop electrònic, Eguala ofereix més que una experiència musical. Publica capítol a capítol un disc-llibre en línia en què relata la història de dos ciclops "en temps de Twindergram", un acrònim que fa l'ullet a les xarxes socials.
Després del primer disc amb un títol ben valencià, Espenta, Eguala ens conta que va pensar en publicar el nou àlbum d'una manera diferent, mitjançant un fil de cançons que formen una història d'amor. Així, a poc a poc, publica en el seu web un nou capítol de la relació entre Gabi i Dani, dos ciclops que es coneixen a través d'una app i que, com tots els humans, passen per les diferents fases de l'enamorament, les millors i les pitjors. Amb cada capítol de la novel·la, una nova cançó. Així fins a un total d'onze temes que compondran el disc final, el qual estarà disponible en plataformes digitals en forma d'audiollibre amb el títol Amor en tiempos de Twindergram i que combinarà la ficció relatada i la part musical.
Conéixer-se per internet no és ni millor ni pitjor, és simplement el que es fa ara
Tot això emmarcat en l'imaginari millennial. La presentació del disc-llibre arranca amb "Tiempos de Twindergram", un tema que compara amb èpoques passades la generació de qui ara busca estabilitat econòmica o emocional: "Jo, a la teua edat, ja havia tingut un fill, faena fixa a la meua ciutat, un cotxe, un pis... Jo t'ajude en el que no aconseguisques tu a soles, reggaeton, viatge a Tailàndia, un lloguer i arreglat". Santiago opina que "tot s'ha retardat", que ara la gent jove tarda més temps a obtindre poder adquisitiu per a pagar tranquil·lament alguna cosa més que el lloguer. Així i tot, també reconeix una lectura positiva de tot això en comparació amb temps passats: "És de veres que podem viure amb més llibertat abans de formar una família o bolcar-se en els fills i d'alguna manera aparcar el temps lliure per a invertir-lo en altra cosa".
També les relacions afectives. Molta gent podrà veure's reflectida en la història dels ciclops protagonistes, que s'han conegut a través d'una app de cites. "Conéixer-se per internet no és ni millor ni pitjor, és simplement el que es fa ara", ens argumenta la veu d'Eguala.
El ritme millennial
En els últims temps, són molts els artistes que es decanten per traure singles independents en lloc de publicar un disc sencer com s'ha fet tradicionalment. Santiago ens conta que aquestes decisions estan relacionades amb la fugacitat amb què es consumeix la cultura actualment: "Si traus ara un disc sembla que a les quatre o cinc setmanes acaba apagant-se. D'alguna manera és que t'has de mantindre't actiu en tot moment". Això, explica, té un vessant positiu i un altre que no ho és tant, ja que "pot fer que es perden les típiques cançons de disc, que a vegades són les que més agraden, a canvi de temes més directes, que siguen hits individuals".
De moment, Santiago no viu de la música, però no li importaria arribar a assolir-ho. Compagina la seua carrera artística amb una altra faena que no té res a veure amb la creativitat musical. Influït per grups com Metronomy o MGMT, reconeix que troba en temes de The Weeknd o Dua Lipa la inspiració per a compondre el hit que li faça pegar l'esclafit.