Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Elx reivindica l’antic ofici de palmerer en el V Concurs de Pujada de Palmeres

Els competidors han de pujar com més ràpid millor a un exemplar de 14 metres d’alçària amb espardenyes i soga d’espart.

Elx reivindica l’antic ofici de palmerer en el V Concurs de Pujada de Palmeres

En la jornada gran de les festes d’Elx, el Dia de la Festa, a la capital del Vinalopó, se celebra la cinquena edició del Concurs Internacional de Pujada de Palmeres. Els participants del concurs, organitzat per l’Associació de Palmerers d’Elx, han de pujar com més ràpid millor a una palmera que fa 14 metres d’alçària amb el sistema tradicional il·licità: amb espardenyes d’espart i amb una única corda també d’espart, anomenada sogó, que permet al palmerer fer l’ascens a segments pel tronc de la palmera. En arribar al cim els temps es deté quan el palmerer fa sonar una campana que es troba a la part de dalt.

 

El rècord mundial que han intentat batre els competidors és de només 10 segons i el guanyador del concurs ha rebut com a trofeu l’Espardenya d’Or, com no podria ser d’una altra manera. El campionat inclou dues categories, una de menys de 45 anys d’edat i una altra de més. El guanyador major ha sigut nomenat mestre palmerer.

 

A Elx hi ha una llarga trajectòria en l’ofici de palmerer. Des de fa segles, la ciutat ha viscut lligada a aquesta planta arbòria. De fet, l’any 2000 el Palmerar va ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco, amb els més de 200.000 exemplars que envaeixen parcs, carrers i horts públics i privats. És el més gran d’Europa. De fet, el concurs internacional a més vol ser un acte reivindicatiu per partida doble. D’una banda, l’Associació de Palmerers vol recalcar la manera tradicional de pujar a aquestes plantes arbòries perquè no provoca ferides a la soca dels exemplars, en contra de sistemes més agressius i moderns com el calçat amb claus que fereix els tronc escamat de la palmera. De l’altra, l’associació organitzadora vol un reconeixement de la categoria professional de palmerer perquè no se’ls considere jardiners municipals, sinó com un ofici diferent lligat a la història i la cultura d’Elx.

el Baix Vinalopó

També et pot interessar