Enric Valor: un amant apassionat de la terra i la llengua
Repassem la vida i obra de l'escriptor de Castalla a través dels programes de la ràdio i la televisió d'À Punt
Vint-i-un anys després de la seua mort, el reconegut escriptor i gramàtic valencià Enric Valor ha sigut aquesta setmana el centre de la polèmica. Dijous, el ple de l’Ajuntament de Mutxamel (governat pel Partit Popular i Ciutadans) va aprovar que es retirara el nom del carrer d’Enric Valor per a denominar-lo, a partir d’ara, avinguda d’Espanya. Finalment han decidit traslladar el nom del lingüista de Castalla d’un carrer dins del nucli urbà a un vial, de vora un quilòmetre, que connecta la localitat amb l’autovia.
Nombroses institucions i col·lectius valencians han denunciat ja la decisió i han reclamat que Valor reba el reconeixement social i institucional que no se li va donar en vida. De fet, els partits que conformen el govern del Botànic ja han presentat una proposta conjunta a les Corts perquè enguany se li atorgue l’Alta Distinció de la Generalitat.
Enric Valor és un dels escriptors més rellevants de la literatura del País Valencià. En aquest reportatge, recordem la seua figura i trajectòria, a través de programes d’À Punt Mèdia que li han dedicat un espai.
Pròxima Parada
“Prou, ja n’hi ha prou. No defallirem perquè en la nostra defensa de qui som i d’on venim, ens va la nostra identitat futura”. Així començava la periodista i poetessa Sussana Lliberós el programa de dimecres de Pròxima Parada, de la ràdio d’À Punt, on reivindica la figura d’Enric Valor arran de la decisió de l’Ajuntament de Mutxamel. En el programa fan un repàs de la polèmica i parlen amb el veïnat de la localitat per saber què n’opinen.
Una dada curiosa que ens donen a conéixer: al territori valencià hi ha 81 pobles amb un carrer amb el nom de l’escriptor valencià.
Catacric, catacrac
Com a escriptor, Enric Valor va recopilar trenta-sis rondalles de la tradició oral valenciana i les va transformar en literatura escrita. Segons explica Gemma Lluch, catedràtica del departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, el 1950 la censura li va prohibir publicar L’ambició d’Aleix i va ser el filòleg i historiador valencià Manuel Sanchis Guarner qui li va proposar que començara a escriure aquestes narracions populars.
Les rondalles cobren vida a Catacric, catacrac, una sèrie d'animació per a gaudir de la tradició oral que va recollir i va convertir en literatura aquest gran escriptor.
Homenatges
Valor va tindre un paper destacat en la difusió de la gramàtica de Pompeu Fabra a la Comunitat Valenciana amb obres com Millorem el llenguatge o Curs mitjà de gramàtica catalana, referida especialment al País Valencià o la seua coneguda Flexió verbal. En el programa Homenatges, el catedràtic d’Educació Secundària Josep Daniel Climent, afirma que l’escriptor defensava la necessitat de parlar valencià, “però sobretot de parlar-lo bé”.
Homenatges fa una aproximació emotiva sobre aquest personatge il·lustre, amb un recull de testimonis de familiars i amics, entre els quals destaca la narració del seu fill, Enric Valor, qui descriu son pare com una persona amb gran cor ple d’amor pels valencians i les valencianes, per la terra i sobretot per la llengua.
Gravetat Zero
Sabies que, entre moltes altres coses, l’escriptor de Castalla era un aficionat a la boxa i a la caça? Són algunes de les facetes que ens dona a conéixer el seu fill en el programa Gravetat Zero, on ens conta que era un gran amant del paisatge i la terra també de la música clàssica. Fins i tot, diu, tocava molt bé la guitarra.
Gravetat Zero ressegueix l’empremta del gramàtic amb Enric Valor Hernández, l’editora Núria Sendra, el professor de Filologia Catalana Joan Borja, l’escriptor i filòleg Carles Durà i el cap de la Unitat d'Estil i Recursos Lingüístics d'À Punt, Joan Carles Simó.
Plaerdemavida
Enric Valor va rebre diversos premis com a reconeixement de la seua trajectòria, entre altres el Premi Sanchis Guarner l'any 1983 i el Premi de les Lletres Valencianes l'any 1985. A més, va ser proclamat doctor honoris causa per les universitats de València, la Politècnica de València, la de les Illes Balears, la Jaume I de Castelló i la Universitat d'Alacant.
Un dels primers programes d’À Punt que va retre homenatge a Enric Valor va ser Plaerdemavida, a la ràdio, on recuperen la seua veu en diversos fragments en què fa reflexions sobre el valencià.