Una mostra amb 90 retrats reflexiona sobre la recerca de la immortalitat al Museu de Belles Arts
La mostra Ànima: més enllà del retrat es pot veure fins al pròxim 5 de febrer
El Museu de Belles Arts de València reuneix 90 obres en una exposició que pretén valorar la disciplina del retrat. Al llarg dels segles, molts han sigut els que han buscat la forma de perdurar més enllà de la mort i, durant l'edat moderna, els retrats eren la millor manera d’aconseguir-ho. La mostra Ànima: més enllà del retrat es pot veure fins al pròxim 5 de febrer.
Pablo González Tornel, director del museu, ha declarat que en l’exposició “volen mostrar, a través de 90 retrats, com aquest gènere és l’expressió màxima de la voluntat per a sobreviure més enllà de la mort. És un acte en el qual el retratat i l’artista fan un pacte per a fixar la imatge d’una persona i que tothom puga recordar-la”.
L'art del retrat va captivar reis, nobles, governants, burgesos... Retrats individuals, però també col·lectius, de llinatges genètics i ficticis. Tot i això, són poques les dones que van poder fixar la seua imatge més enllà de formar part d'un llinatge, un exemple és “Santa Teresa de Jesús, que va voler ser recordada com una escriptora i es fa representar fent l’acte d’escriure i rebent la inspiració divina, al mateix nivell que altres escriptors del moment”, afirma Pablo González.
El director del museu també declara que “moltes de les persones que van ser retractades han sigut completament oblidades”, és a dir, moltes persones representades no han sigut identificades, “de manera que els museus tenim un fum d’obres d’art que són personatges anònims que no sabrem mai qui són”.