L’exposició “En una casa” recull el testimoni de 35 treballadores de la llar des del 1930

L'IVAM acull aquest treball de la il·lustradora Ana Penyas i de la investigadora Alba Herrero

Exposició d'Ana Penyas a l'IVAM sobre la faena domèstica / À Punt NTC

Arriba a l'IVAM una exposició sobre la faena domèstica. La Premi Nacional del còmic, Ana Penyas, i la investigadora social, Alba Herrero, han recollit el testimoni de 35 treballadores de la llar. La més gran té 92 anys i la més jove 25 i, en comú, la necessitat de reivindicar una faena que continua sent precària i feminitzada.

Amb mil noms s'han dit: criada, serventa, o senzillament, posar-se en amo, entre altres. La delicada mirada de qui fa quatre anys s'endugué el Premi Nacional del còmic es pot veure en aquest treball a cavall entre el relat gràfic i la investigació social: “La potència de poder il·lustrar és quedar-se amb allò que en l'entrevista ha sigut un moment de vergonya o de ràbia”, declara Ana Penyas, il·lustradora i autora de còmic.

D’altra banda, l'antropòloga Alba Herrero entrevistava les dones que Penyas il·lustrava. La investigadora afirma que “continua sent una faena que, remunerada o no, està feminitzada, precaritzada, invisibilitzada i que continua sense tenir un reconeixement social”.

L’exposició retrata dones nascudes entre 1930 i 1997 i que resideixen totes a la Comunitat Valenciana. Unes visqueren la Guerra Civil, unes altres foren internes durant el franquisme. L'inventari social i visual d'Ana Penyas s'acompanya d'un nombrós arxiu que deixa constància de 60 anys de faena domèstica.

També et pot interessar

stats