Les despeses de gestió o les polseres sense efectiu, dos de les pràctiques abusives dels festivals que denuncia Facua

La federació d'usuaris recomana reclamar sempre, encara que siga a posteriori

Els primers "Fibers" arriben al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) / EFE/Andreu Esteban

Temporada alta de festivals. El FIB, a Benicàssim, i el Zevra Festival, a Cullera, ja vibren amb els ritmes i el so dels principals exponents de la música indie, urbana, pop-rock, electrònica i alternativa. Es tracta de dos de les cites musicals més esperades de l’estiu a tot Espanya, amb una previsió de vora 150.000 assistents cadascuna.

Assistents que, en moltes ocasions, no coneixen els seus drets com a consumidors. I no només això: la federació d'usuaris Facua alerta també de certes pràctiques abusives per part de les empreses que gestionen estos multitudinaris esdeveniments. Clàusules poc transparents que molts assistents a festivals accepten per desconeixement de la normativa o perquè no queda alternativa si vols gaudir de l’esdeveniment.

Despeses de gestió i polseres sense efectiu

És el cas de les despeses de gestió en la venda d’entrades o els mètodes de pagament únics, com ara la polsera sense efectiu, que exigeixen els festivals. “Les despeses de gestió en la majoria de les ocasions no estan justificades perquè realment no t’estan prestant cap servei amb eixa gestió; són despeses operatives del mateix festival”, explica Pau Bernad, secretari general de Facua a la Comunitat Valenciana. “Que tu m'envies l'entrada en paper a casa no justifica que em cobres una gestió per això. Jo ja he pagat el preu d’eixa entrada, no m’has de cobrar un extra”, apunta Bernad.

Pel que fa a les polseres sense efectiu, que moltes promotores imposen com a únic mètode de pagament al festival, des de Facua alerten: “Estem parlant d’una pràctica il·legal perquè no et poden prohibir pagar amb la moneda en curs legal, que és l’euro. Ací tenim una altra clàusula abusiva, perquè ens estan imposant eixe mètode de pagament.

El mateix ocorre amb l’obligació de consumir beguda i menjar únicament dins de les instal·lacions i la impossibilitat d'introduir-hi menjar de fora. “Altra clàusula abusiva perquè ens estan obligant tant sí com no a consumir dins del recinte quan perfectament podríem portar el nostre menjar”.   

Els experts recomanen reclamar sempre

Segons afirmen des de Facua, estes clàusules són abusives perquè són imposades, no negociades. A banda del fet que, en moltes ocasions, estes despeses són desproporcionades i no estan justificades ni desglossades. Per això, cal reclamar sempre, encara que siga a posteriori. "Evidentment, si volem gaudir del festival, primerament haurem d’entrar-hi i pagar, però després podem presentar eixa reclamació i, de fet, cal fer-la, per tal que se sancione i es comence a desfer eixa sensació d’impunitat que tenen estos festivals”. Així, es pot demanar el full de reclamacions en el mateix recinte del festival i presentar la reclamació una vegada acabe l’esdeveniment.

Facua informa que ja tenen constància de diverses sancions imposades a promotores de festivals per estes pràctiques. Multes de vora 2.000 euros o 3.000 euros que, “per a un festival d’esta magnitud és insuficient i no és proporcional moltes vegades a tot el que han recaptat per estos abusos”, explica Bernad. Tot i això, en paraules també de l’expert, “és una bona notícia que es comencen a fer inspeccions als festivals i es detecten estes pràctiques abusives, perquè cal parar eixa sensació d’impunitat que tenen”.

També et pot interessar

stats