La falla Immaterial de la Universitat de València reflexiona sobre la ciutat que es desitja habitar
El monument serà interactiu i les persones podran apilar, organitzar i canviar els elements
Quines qüestions es poden canviar per a construir la València que desitgem habitar? És la pregunta que planteja l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) en la falla Immaterial d'enguany, un projecte universitari que compleix huit anys.
El claustre del Centre Cultural La Nau acull la instal·lació física del monument, que han batejat com a "[In]Tocable". La instal·lació, que formen vora trenta peces a escala humana, amb diverses formes geomètriques inspirades en la pedagogia Montessori, serà interactiva i es podrà tocar. Això implica que el monument "serà diferent per a cada persona que el visite", segons el director, Fran Grimaldo.
De fet, estarà dividida en quatre dimensions: Tocable, Intocable, Possible i Impossible). Els diferents elements estructurals representen diverses característiques de les ciutats, com el turisme, els éssers vius i la igualtat; la gent podrà apilar-les, adossar-les i organitzar-les segons les preferències. Durant la presentació, que ha sigut aquest dijous al mateix claustre universitari, Grimaldo ha expressat que la idea és reflexionar "sobre quines qüestions volem i podem intervindre com a ciutadania" i fins a quin punt es poden aconseguir aquests canvis.
L'acte també ha tingut les intervencions d'Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Juan Carlos Caballero, regidor de Transparència, Informació i Defensa de la Ciutadania de l'Ajuntament de València; i Reyes Pe, l'artista tèxtil que ha col·laborat amb l'equip científic i artístic de l'ETSE-UV per a desenvolupar aquesta proposta tàctil i interactiva, que estarà oberta al públic al claustre del Centre Cultural La Nau fins al 24 de març.
Com sempre, la falla Immaterial es completa amb el seu vessant digital en l'espai web oficial fallaimmaterial.com, on enguany es podrà jugar a construir un monument similar a la instal·lació física. En aquest cas, les dades seran recollides per a analitzar les preferències de la ciutadania sobre València. A més, també serà possible fer-se una foto "fallera i immaterial" des dels dispositius mòbils amb l'ajuda d'una intel·ligència artificial.
El projecte també manté la tradició de fer una xarrada cultural amb un "esmorzar valencià". Enguany, en col·laboració amb La Cultura del Almuerzo, la temàtica d'aquesta matinal serà la tecnologia, l'art participatiu i la gastronomia.
El 2017 la Universitat de València, a través de l'ETSE, coincidint amb la declaració de les Falles com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, va construir la primera falla immaterial de la història; un projecte d'art digital i alfabetització científica que es renova cada any, creant diversos monuments de manera col·laborativa amb la ciutadania.