Les falles de la Secció Especial comencen a tirar grua

Els artistes fallers treballen a contrarellotge perquè els monuments estiguen enllestits per a la nit de la Plantà

Les falles de Secció Especial comencen a muntar-se aquest diumenge / À Punt NTC

Nervis a flor de pell. És el que experimenten els artistes fallers les frenètiques jornades que precedeixen la Plantà de les Falles. Especialment emocionats estan els de Secció Especial, que han vist aquest diumenge com les seues criatures, els monuments fallers en els quals han estat treballant durant vora un any, han eixit al carrer per a començar la coneguda com a tirada de grua.

Un dels artistes que s'encarrega aquest diumenge de preparar la falla de la plaça del Pilar és Paco Torres. A peu de plaça, amb la maqueta de la falla, Torres pren la decisió que marca la Plantà, la disposició del remat i les escenes. "Per a mi és de les coses més importants. És un lloc complicat, perquè és menut, s'han de marcar les distàncies, els punts de vista i tindre en compte que les finques estan molt a prop", explica l'artista faller.

I com quatre ulls aporten més que dos, Paco compta amb el suport del seu amic, l’escultor José Luis Álvarez. "No són qüestions frívoles en absolut, són qüestions que tenen una gran importància perquè d'elles depén el missatge visual de la falla", apunta l'artista plàstic.

Un altre dels punts on està tot enllestit perquè comence la tirada de grua és l'encreuament de Literat Azorín amb Cuba. "Són moments molt tensos perquè s'ha d'anar treballant amb les grues i qualsevol moviment ha de ser molt precís", explica Vicent Martínez, l'artista faller a càrrec del monument.

"Realment ací estem veient la falla tota muntada, en els tallers no tenim espai suficient per a veure la infraestructura sencera", apunta. "Si hi ha algun problema és ara quan ens pot eixir", adverteix Martínez, que està pendent de tots els detalls.

Arriba un moment crucial en què es pot veure si tot el que s'havia planificat amb antelació des dels tallers funciona a la perfecció, perquè la falla puga lluir de la millor manera durant els dies grans de la festa.

També et pot interessar

stats