Ferran Torrent, Premi de les Lletres de la Generalitat: "Que la societat valore més els seus autors, sense apriorismes ideològics"

La Generalitat lliura a Alacant este guardó i també les distincions al Mèrit Cultural en la vespra del Nou d’Octubre

El president Mazón entrega el Premio de las Letras de la Generalitat al escritor Ferran Torres
El president Mazón entrega el Premi de les Lletres de la Generalitat a l'escriptor Ferran Torrent / Pablo Miranzo (Efe)

“Que la societat valore més els seus autors, sense apriorismes ideològics”. Era la crida que feia el novel·lista Ferran Torrent en recollir el Premi de les Lletres de la Generalitat en un acte que, per primera vegada, s'ha celebrat la vespra del Nou d’Octubre i també fora de València. A més del reconegut novel·lista, la Generalitat ha lliurat també les distincions al Mèrit Cultural, que enguany han reconegut a Miguel Falomir, director del Museu del Prado, l’associació Arrels del Regne de València i, a títol pòstum, Gustavo Pascual, autor de l’arxiconegut pasdoble “Paquito el chocolatero”. La productora María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia, també té esta distinció, encara que ha sigut l'única que no l’ha recollida.

En la seua intervenció, en nom de tots els guardonats de l’àmbit cultural, l’escriptor Ferran Torrent ha defensat la llibertat en l’àmbit cultural i ha convidat a consumir-la i a fomentar un ambient propici per a la seua creació sense biaixos ideològics: “En les unitats de normalitat democràtica els governs s’alternen, però no la cultura. La cultura és l’ànima d’un país”, expressava en l’antiga estació d’Alacant, hui convertida en Casa Mediterrani.

En este sentit, l’escriptor de Sedaví defensava la diversitat cultural, “sense etiquetes ni jerarquies”. “La cultura no admet més títol de propietat que el reconeixement dels creadors i del públic”, exposava l’autor de No emprenyeu el comissari i Gràcies per la propina, davant dels representants de l’àmbit polític, empresarial, social i cultural que s’han concentrat a Alacant.

Torrent, que assegurava sentir-se agraït per haver rebut el Premi de les Lletres de la Generalitat, ha tingut un record per a dos amics que han faltat recentment: l’actor Mira i el cuiner Fermí Puig.

El president de la Generalitat, per la seua banda, després de felicitar els guardonats, ha assenyalat que “el Nou d’Octubre és un dia per a la reflexió i l’anàlisi dels reptes que ens pot portar el futur i en els quals la cultura pot tindre un paper determinant”.

En esta línia, el cap del Consell defensava els trets identitaris únics de la Comunitat Valenciana que, al seu parer, “no són apèndix de res, ni subsidiaris de ningú” i que, a més, “es manifesten en les dos llengües nostres sense prejuí”. 

Carlos Mazón ha aprofitat l’acte per a exposar les iniciatives que està duent a terme el seu govern perquè “la capacitat creativa es transforme en indústria productiva”. Entre elles, detallava que s’està dissenyant la Direcció General de la Indústria Musical “per a generar ocupació i atraure talent”; s’està fent una “aposta decidida per la Ciutat de la Llum” perquè esdevinga el pol audiovisual més important del sud d’Europa i un pla de rehabilitació del patrimoni cultural, així com un altre d’indústries culturals.

Enguany era la primera vegada que les distincions de l’àmbit cultural es lliuraven un dia diferent del 9 d’octubre i fora de la ciutat de València, un canvi que el Consell de Mazón ha implantat, amb vocació de continuïtat, per a apropar a la ciutadania els actes del dia de la Comunitat Valenciana, com explicava la vicepresidenta i secretària del govern valencià, Susana Camarero.

“El Premi de les Lletres i les distincions al Mèrit Cultural es lliuraran la vespra del 9 d’Octubre i en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana que estiga especialment vinculat al nostre patrimoni històric i cultural”, aclaria.

No obstant això, estos guardonats estaran també demà en l’acte institucional que acollirà el Palau de la Generalitat i on la resta de premiats rebran les distincions. 

També et pot interessar

stats