El Feslloc celebra l'última gran nit de la música en valencià

A artistes nostres com Pep Gimeno, Botifarra, Pep de la Tona, Palmer i Ramonets se sumen la catalana Julieta, els bascos En Tol Sarmiento i els mallorquins Fades

Concert de Xavi Sarrià durant la segona jornada del Feslloc
Concert de Xavi Sarrià durant la segona jornada del Feslloc / Feslloc
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de juliol 2024 - 07:00 Actualitzat: 14 de juliol 2024 - 11:01

El Feslloc, un dels festivals de música en valencià més arrelats a casa nostra, celebra l'última nit de concerts amb un cartell que té la presència d'alguns dels nostres artistes més destacats, amb altres vinguts d'arreu de l'estat espanyol.

Benlloc (Planta Alta) serà escenari este dissabte a partir de les 19:30 hores de les actuacions de Pep Gimeno, Botifarra, Pep de la Tona i Palmer, però també de la catalana Julieta, els bascos En Tol Sarmiento i els mallorquins Fades. Els espais entre els diferents concerts estaran amenitzats al ritme dels punxadiscos DJ Karlos.K i DJ Convoy.

La música va començar a envair este xicotet poble de les comarques del nord dijous, quan les actuacions de Buhos, La Fulla, Sa Pena, Vaire, L'Espurna, Ones i DJ Xibeca van donar el tret d'eixida al festival. L'endemà, van prendre el relleu artistes com Xavi Sarrià, Figa Flawas, Maio, Sandra Montfort, Colomet i DJ Trapella i Xúquer DJ.

Darrere de l'organització està l'Associació Feslloc, una entitat sense finalitat lucrativa que té el suport "incondicional" de l’Ajuntament de Benlloc i d’Escola Valenciana. També hi col·laboren la Generalitat, l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló.

El Feslloc arriba a la majoria d'edat

El Feslloc va nàixer l'any 2007 a Benlloc, amb l'objectiu principal de "promocionar les propostes musicals fetes per solistes i grups que empren el valencià en les seues composicions musicals". Un propòsit, que, només de fer un colp d'ull al cartell, es pot confirmar que continua vigent.

Inclús durant els anys de la pandèmia de covid-19 el festival va continuar celebrant-se, però en un format diferent de l'habitual. Així, l'organització del Feslloc és una de les poques que pot presumir d'haver celebrat un festival ininterrompudament des de fa díhuit anys.

En les tres primeres edicions programaven dos dies de concerts, però des del 2010 el festival se celebra al llarg de tres dies consecutius, situats sempre en el segon cap de setmana de juliol.

A més, en el festival es mostren orgullosos de la "destacada presència femenina" d'esta dihuitena edició. A pesar que en la primera edició el protagonisme de les dones es restringia a un 20% del cartell, amb el pas dels anys el seu pes ha anat incrementant-se, fins a arribar al màxim en l'edició del 2023, amb un 60% de presència femenina.

Campionats, xarrades i projeccions

Però no tot en el Feslloc és música, perquè també s'han programat per a este dissabte una sèrie d'activitats alternatives per a fer més divertida l'espera fins als concerts de la nit.

La jornada comença amb l'esport com a protagonista principal. Al pavelló esportiu de Benlloc tindrà lloc el campionat de futbol sala, mentre que els aficionats de la pilota valenciana que acudisquen al frontó del municipi podran gaudir en directe del campionat de frontó de mà.

La programació continua a l'emblemàtica Pineda de Benlloc a les 12 hores, amb la xarrada col·loqui "La memòria segrestada. Educació en temps de concòrdia". Més tard, a les 13 hores, Pau Alabajos presentarà el seu llibre dedicat al poeta de Burjassot, de qui enguany se celebra el centenari, Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble.

Al mateix espai haurien d'haver actuat a les 18 hores els Ramonets, però finalment l'organització ha hagut d'ajornar el concert, que se celebrarà a la localitat més endavant.

L'auditori de Benlloc, per altra banda, acollirà la projecció de dos audiovisuals. Primerament, a les 17 hores, es podrà veure el documental La mestra, de Sergi Pitarch Garrido, dedicat a la Marifé Arroyo, mentre que a les 18:30 es projectarà el capítol pilot de la sèrie documental Obrint camins, de Lluna Pitarch i Alba Boixader.

Una sèrie d'activitats que convida els feslloquers i les feslloqueres a passar tot el dia a Benlloc i gaudir de la gran festa de la música en valencià.

També et pot interessar

stats