La gala inaugural del Festival de Cinema d'Alacant, aquesta vesprada pel web d'À Punt
El certamen, que comença aquest dissabte celebra la majoria d'edat amb la projecció d'un centenar de treballs i ret homenatge a la directora Isabel Coixet i les actrius Inma Cuesta i Kiti Mánver
Arranca la 18a edició del Festival de Cinema d'Alacant, que se celebra del 29 de maig al 5 de juny, amb més d'un centenar de treballs, entre curtmetratges, llargmetratges i pel·lícules convidades, que es projectaran a partir del diumenge en les diferents seccions i seus del certamen.
El tret d'eixida d'aquesta nova edició tindrà lloc en la gala inaugural, presentada per l'actor Luis Larrodera, aquest dissabte, a les 19:00 hores a l'Auditori de la Diputació d'Alacant (ADDA) i que es podrà seguir en temps real en el web d'À Punt.
L'Auditori rebrà les actrius Inma Cuesta i Kiti Mánver, que rebran els Premis Ciutat d'Alacant i d'Honor del certamen, respectivament, al costat de la directora Isabel Coixet, guardonada amb el Premi Lucentum. Coixet assistirà aquesta vesprada a la projecció del seu treball Nieva en Benidorm i participarà en una trobada amb el públic als cinemes Kinépolis.
La gala inaugural del Festival de Cinema d'Alacant presentarà, a més, els jurats que componen les seccions a concurs del certamen, així com totes les cintes que es projectaran al llarg de la setmana vinent. El grup Mailers pujarà a l'escenari per a inundar de música la gala.
Les melodies continuen diumenge a les 11:00 hores amb un concert de bandes sonores a càrrec de la Banda Simfònica Municipal d'Alacant en l'ADDA, dedicat a la figura del cineasta Luis García Berlanga. Dins de l'Any Berlanga, amb motiu dels 100 anys del seu naixement, també s'ha organitzat un cicle de cinema en el qual es projectaran Bienvenido, Míster Marshall, Plácido, La escopeta nacional i La vaquilla.
Diumenge també es projectaran els curtmetratges d'animació a concurs, un total de 12 treballs, mentre que dilluns serà el torn de la primera part dels curtmetratges del Mediterrani i els curts internacionals. Un total de 18 curtmetratges espanyols es podran veure durant tres jornades. Els curtmetratges que van a concurs continuen amb la secció LGTBI, amb 13 treballs, mentre que els curtmetratges d'Alacant Cinema, seran 15.
Huit llargmetratges competeixen per la Tessel·la d'Or
En aquesta edició seran huit els llargmetratges que competeixen per la Tessel·la d'Or, a més de les Tessel·les de Plata a millor actor, millor actriu, millor direcció, millor guió i el Premi de la Crítica Sergio Balseyro. Són dues cintes més que en les passades edicions i que es projectaran la setmana vinent als cinemes Kinépolis amb la participació dels equips de les pel·lícules.
La secció oficial arrancarà el dilluns 31 de maig amb la pel·lícula 75 dies de Marc Romero, que recrea el crim de les tres xiquetes d'Alcàsser de 1992. L'endemà serà el torn de Post mortem de Patrick Chiuzzi, una cinta rodada a Alacant. Absolución de Miguel Uliarte, una altra cinta amb Alacant de decorat i un virus mortal que es propaga pel planeta en forma de pandèmia, es visionarà el dimecres 2 de juny.
Les projeccions continuen en format doble el dijous amb El síndrome inverso de Ebenezer Scrooge, de Sergio Sanus, i Coses a fer abans de morir, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens. El divendres 4 serà el torn de Un tiempo precioso, de Miguel Molina, i La mancha negra, d'Enrique García. Lucas, d'Álex Montoya, tancarà la secció oficial el dissabte 5.
Activitats paral·leles
La programació compta també amb activitats paral·leles com la projecció del documental La defensa, por la libertad de la directora i presidenta del jurat oficial d'aquesta edició, Pilar Pérez Solano, en els dies 31 de maig i 1 de juny en el Col·legi Provincial de l'Advocacia d'Alacant.
Entre les projeccions també destaca el cicle de cinema social en l'Àmbit Cultural d'El Corte Inglés, en el qual es projectaran les cintes Anatomía de un Dandy, de Charlie Arnaiz i Alberto Ortega; Alicante, ciudad en guerra, de Sergi Pitarch; Cartas mojadas, de Paula Palacios i Las lágrimas de África, d'Amparo Climent, a més de la presentació del llibre Cine y pedriatría 9 y 10, de Javier González de Dios. El cinema marroquí travessa la frontera amb llargmetratges com Adam de Maryam Touzani; Razzia, de Nabil Ayouch; Mimosas, d'Oliver Laxe i Monsters, d'Aksel Rifman.
Dins de les activitats paral·leles hi ha eI Laboratori de Projectes de Ficció, dirigit a productors, directors, guionistes o qualsevol persona amb un projecte de ficció, sèrie o llargmetratge, per a analitzar el seu projecte, que es desenvoluparà durant tota la setmana. El dia 31, dins d'aquest marc, tindrà lloc la taula redona "Cine español, fuentes de financiación, el consumo en salas y en plataformas digitales". La sessió, moderada pel director de Días de cine, Gerardo Sánchez, comptarà amb grans professionals del mitjà.