Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Wong Kar-wai, cinema clàssic i pel·lícules guardonades, a la Filmoteca d'Estiu de València

Des del 5 d’agost fins al 3 de setembre es projectaran una selecció de pel·lícules als jardins del Palau de la Música

Imatge promocional de la Filmoteca d'Estiu / Institut Valencià de Cultura

Un any més, torna la Filmoteca d’Estiu amb una programació que ja es pot consultar en la pàgina web de l’Institut Valencià de Cultura. Des del 5 d’agost fins al 3 de setembre es projectaran una selecció de pel·lícules —tant clàssiques com modernes— a les 22:30 hores al llit del riu Túria, a l’altura dels jardins del Palau de la Música. Una oportunitat excel·lent per a gaudir del millor cinema a l’aire lliure.

Les entrades es poden adquirir a un preu de 3,5 euros, encara que també hi ha la possibilitat de comprar un abonament de deu entrades per 25 euros, el que reduiria el preu de cadascuna a 2,5. L’organització assegura que en reservaran un percentatge per a la venda en taquilla el mateix dia de la projecció.

Aquest any, el director de cinema Wong Kar-wai serà un dels protagonistes principals. Podrem veure en pantalla gran les imatges d’un dels artistes més icònics del panorama cinematogràfic, estretament vinculat amb el director de fotografia Christopher Doyle, amb el qual ha rodat gran part de la seua filmografia. 

El cicle, amb el nom “Univers Wong Kar-wai”, inclou algunes de les pel·lícules que el hongkongués va rodar durant la dècada dels noranta i principis dels anys 2000. Entre la selecció figuren clàssics com Desitjant estimar, Chungking Express o 2046

Una selecció de pel·lícules guanyadores

A més a més, es podran veure pel·lícules guardonades en les gales de premis i festivals més importants en l’àmbit cinematogràfic nacional i internacional. Entre els films seleccionats hi ha les guanyadores com a millor pel·lícula dels Premis Berlanga de l’audiovisual valencià, els Goya, els Oscars i la vencedora de la Palma d’Or de Canes.

La primera pel·lícula d’aquesta secció en projectar-se és Espíritu sagrado, òpera prima del director il·licità Chema García Ibarra, que ja comptava amb una extensa experiència en el món del curtmetratge quan es va llançar a l’aventura del llarg. En aquesta cinta, José Manuel i la resta de membres d’una associació ufològica es reuneixen setmanalment per a intercanviar informació sobre ovnis, però quan el líder mor inesperadament, José Manuel queda com l’únic coneixedor del secret còsmic que pot canviar el futur de la humanitat. Humor absurd i sordidesa es donen la mà en aquesta pel·lícula que condensa el personalíssim estil del director.

El buen patrón va ser la gran triomfadora de la passada edició dels Premis Goya, en la qual va obtenir un total de sis guardons. Al quadre de comandament està Fernando León de Aranoa, director de pel·lícules com Los lunes al sol, Princesas i Familia, que sempre ha destacat pel seu compromís social. Està protagonitzada —entre d’altres, com l’alacantina Sonia Almarcha— per Javier Bardem, que no ha rebut més que elogis per la seua interpretació. L’actor es posa en la pell de Julio Blanco, el propietari d’una empresa de balances que espera la imminent visita d’una comissió de la qual dependrà guanyar un premi local a l’excel·lència empresarial; però el destí sembla confabular-se en contra d’ell i les coses no eixiran tal com esperava.

CODA es va convertir en la gran sorpresa dels Oscars celebrats al març; la pel·lícula no va fer massa soroll durant la carrera cap a l’estatueta més desitjada i, no obstant això, finalment va aconseguir imposar-se a les competidores. La directora Sian Heder escriu i dirigeix una pel·lícula en què seguim els passos de Ruby, una jove de desset anys que és l’única persona oient en una família de sords. Àvida de trobar noves aficions, decideix provar sort en el cor de l’institut, on no sols descobreix una latent passió pel cant, sinó també una forta atracció pel xic amb el qual ha de realitzar un duet.

També es projectarà Titane, guanyadora de la Palma d’Or de l'any passat. La directora, Julia Ducournau, ja va deixar al món del cinema bocabadat amb Crudo, estrenada l’any 2016. En aquesta pel·lícula torna a presentar una història provocadora i original: un pare es troba amb una persona que diu ser el seu fill desaparegut fa deu anys; mentrestant, es produeixen una sèrie d’horribles assassinats en la mateixa regió.

Cinema clàssic

La Filmoteca aprofita l’oportunitat per a celebrar dues efemèrides: els cinquanta anys de Cabaret i els cent anys de Nosferatu.

Cabaret, dirigida i interpretada per dos pesos pesants de la indústria com són Bob Fosse i Liza Minnelli, és considerada un dels millors musicals de la història del cinema. La pel·lícula s’ambienta al Berlín dels anys trenta, una ciutat dominada pel partit nazi. Però l’amor, el ball i la música es mesclen en l’animada vida nocturna del Kit Kat Club, un refugi màgic on hom pot oblidar les tristeses de la vida.

En darrer lloc, està Nosferatu, de F.W. Murnau, pel·lícula expressionista alemanya que és una lliure adaptació del Dràcula de Bram Stoker. Tot comença a la ciutat de Wisborg, on viuen feliços el jove Hutter i la seua dona, però el fosc agent immobiliari Knock envia Hutter a Transsilvània perquè tanque un negoci amb un sinistre comte.

Versió original subtitulada en valencià i castellà

Totes les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada, com fa habitualment la Filmoteca durant la resta de l’any.

Així, algunes obres estaran subtitulades en valencià i altres en castellà. Les pel·lícules subtitulades en valencià són Cabaret, Fallen Angels, Happy Together i Titane, mentre que aquelles que tindran subtítols en castellà són Chungking Express, Coda, Desitjant estimar i 2046.

Altrament, Espíritu sagrado i El buen patrón no tindran subtítols perquè han estat rodades íntegrament en castellà, mentre que Nosferatu, que és una pel·lícula muda sonoritzada, presentarà els rètols que apareixen en pantalla en llengua castellana.

València

També et pot interessar