La Filmoteca Valenciana presenta un cicle de deu curts humorístics del cinema mut a l'Skyline Benidorm Film Festival
Es projectaran treballs dels directors francesos Georges Méliès i Georges Monca, entre altres, i la sessió estarà acompanyada per la interpretació en directe de la pianista Aroa Blanco
La Filmoteca Valenciana, adscrita a l'Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta este dimarts una selecció de deu curtmetratges del període mut procedents dels fons de l'arxiu fílmic. Sota el nom "El cinema que sona", la projecció d'este programa de curts tindrà lloc a partir de les 21:30 hores, a l'Open Bar Dynastic de l'Hotel Dynastic de Benidorm, a l'avinguda Ametlla de Mar, 15. La sessió comptarà amb l'acompanyament al piano en directe de la intèrpret Aroa Blanco.
A més de difondre les pel·lícules del període mut entre les noves generacions d'espectadors, l'objectiu d'estes projeccions és donar a conéixer les col·leccions de pel·lícules que conserva la Filmoteca Valenciana i la labor que es realitza des de l'arxiu fílmic per a la recuperació, conservació i promoció del patrimoni audiovisual valencià.
Entre els curts seleccionats figura L’oeuf sorcier (L'ou màgic, 1902) de Georges Méliès, un precursor en l'ús d'efectes especials en els inicis del cinema i un dels pioners del període mut. Amb dos minuts de durada, esta pel·lícula es creia perduda fins que la localitzaren i restauren ala Filmoteca el 1993.
També es projecta Rigadin n'aime pas le vendredi (Moritz supersticiós, 1911) de Georges Monca, director de més de 400 pel·lícules i un altre dels cineastes més destacats del cinema mut a França. El curt el protagonitza Charles Prince, una de les grans estreles del cinema còmic francés de les primeres dècades del segle XX que va interpretar el personatge de Rigadin en més de 200 pel·lícules entre 1909 i 1920.
A més, es passen una sèrie de curts d'autoria anònima, però molt pròxims a l'estètica i els continguts de Méliès, rodats entre 1900 i 1902: Transformaciones, Seix sombreros, seis floreros, La mesa rebelde, Ilusionista mundano i Desastre en el parc. Totes estes pel·lícules foren restaurades per la Filmoteca Valenciana amb el suport financer del Projecte Lumière-Programa Media de la Unió Europea.
El cicle es completa amb la producció italiana Il capello prezioso (Un barret preciós, 1911) restaurada per la Filmoteca Valenciana el 1993 en col·laboració amb la Cineteca del Comune di Bologna, i dos produccions de la casa Gaumont: Philippe le conquérant (Felip el Conqueridor, 1907-1911) i Le violon (1909).