L'Ajuntament de València adquirirà per 20.000 € el fons documental inèdit de Blasco Ibáñez

El consistori l’ha adquirit per l’import inicial gràcies al dret de tanteig i després de no haver-se rebut cap altra ofertator

Una de les fotografies que integren la col·lecció inèdita de la família Noguera
Una de les fotografies que integren la col·lecció inèdita de la família Noguera / À Punt NTC

L'Ajuntament de València adquirirà l'arxiu personal de l'escriptor i periodista Vicente Blasco Ibáñez, que va ser recuperat per la família del col·leccionista valencià Lorenzo Noguera Fabra i que inclou al voltant de 125 documents inèdits.

El lot ha sigut adquirit en una subhasta que ha tingut lloc aquest dimecres a la Casa Durán Arte i Subastas de Madrid pel Ministeri de Cultura, en la qual ha eixit a la venda per 20.000. El consistori adquirirà per eixe import inicial gràcies al dret de tanteig, i després de no haver-se rebut cap altra oferta.

El fons documental que ha sigut subhastat amb el nom "Lot 350. Vicent Blasco Ibáñez. Arxiu personal" ha sigut recopilat durant anys pel col·leccionista Lorenzo Noguera Fabra, admirador de l'obra literària de l'escriptor. Una part molt important del llegat de Blasco Ibáñez format per més de 125 peces que no havien vist la llum fins ara. Entre d'altres, hi ha el seu permís internacional de conduir, datat en 1909, fotografies, cartes d'editorials i dels nombrosos admiradors que tenia i, fins i tot, l'esbós de la seua novel·la Los cuatro jinetes del Apocalipsis, escrita a París durant la Primera Guerra Mundial i publicada el 1916. Totes aquestes peces romanien oblidades en una notaria valenciana des que en 2019 Lorenzo Noguera va morir i, a partir d'aquest dimecres, tindran un nou propietari. 

La subhasta, ha arribat entre crítiques a l'Ajuntament de València perquè no ha pogut frenar la venda dels documents i existia el risc que la ciutat perdera aquesta valuosa part del llegat de l'escriptor. El consistori ha confirmat en À Punt NTC que confiava a poder tancar un acord previ amb la família Noguera per tal de paralitzar la subhasta, però finalment l'operació ha eixit avant.

Segons conten els heureus de Lorenzo Noguera, contactaren amb la Fundació Blasco Ibáñez i amb la Casa Museu (ubicada al passeig marítim de València) i els van dir que ell mateix ja havia tractat de vendre'ls la col·lecció però que "no hi va haver acord". També asseguren haver intentat parlar recentment amb la Regidoria de Cultura però "no hi ha hagut interés" per la seua part. Fonts de l'Ajuntament han negat aquests contactes en l'actualitat, però sí que reconeixen que el propietari original del fons va traslladar-los la intenció de vendre'ls-ho per un preu "molt més alt" que els 20.000 que figuren com a preu d'eixida en la subhasta. Des del PP retrauen al consistori que no haja fet tots els possibles perquè aquesta col·lecció documental inèdita es quede a València. 

També et pot interessar

stats