La fotògrafa Judith Prat reinterpreta el paper de les bruixes en una mostra a Dénia
L'exposició, que pot visitar-se fins al 28 d’abril i s'emmarca en el Festival Ulls Rojos, intenta dignificar la memòria de les bruixes, que han passat a la història sota el relat dels perseguidors
Una reinterpretació del paper que històricament han tingut les bruixes i que han relatat els seus perseguidors. És la proposta fotogràfica que aquests dies mosta a Dénia l’artista, i també activista pels drets humans, Judith Prat. L’exposició suposa la tornada del Festival Ulls Rojos a la capital de la Marina Alta i pot visitar-se al Centre d'Art l'Estació a Dénia fins al 28 d'abril.
Judith Prat és una fotògrafa aragonesa centrada en els drets humans. Inicialment, la fotografia era un recurs més de la seua carrera professional, però a poc a poc va anar guanyant pes en la seua vida, com ella mateixa reconeix a À Punt, i ara s’ha convertit en el seu “llenguatge més natural”.
El seu objectiu capta el que va passar amb les bruixes, amb dones reals i actuals als Pirineus, però des d'una perspectiva més feminista que la que històricament s'ha intentat perpetuar. “Jo els deia, ‘penseu que la caça de bruixes podria tornar a produir-se?’" i el veïnat em deia “es produeix”, apuntava l’artista.
L'exposició que acull Dénia mostra i explica qui són aquestes dones. “Han passat a la història com a senyores velles, lletges i malvades, però vaig voler fer un encontre entre passat i present i buscar quines dones actuals habiten als llocs on es va produir la caça de bruixes”, exposava Judith Prat.
La dignificació de la memòria de les bruixes, les quals han passat a la història sota el relat dels seus perseguidors, és un dels propòsits principals d’aquesta fotògrafa, que té en la llum, sempre natural, la seua identitat.