Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Francesc Llorca guanya el 20é Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular

El benidormer, professor de la Universitat d’Alacant, ha guanyat el 20é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular amb Gat Vell

L’acte de lliurament del premi | Rafa Bernau

‘‘Veus, dites i sons que no moriran mentre hi haja gats vells que miolen a la lluna amb paraules de mar’’. Aquesta és la frase que inspira el treball guanyador de la 20a edició del Premi Bernat Capó. L’autor, el benidormer i professor de la Universitat d’Alacant Francesc Llorca, ha recopilat dites i refranys d’un món en desaparició perquè es conserve en aquest segle XXI. Dotat amb 6.000 euros, es tracta del certamen més important de difusió de cultura popular de la Comunitat Valenciana. El jurat, format pels conservadors del Museu Valencià d’Etnologia Jorge Cruz i Eva Mompó i l’editora del Bullent, Núria Sendra, ha valorat l’abast geogràfic, la rigorositat i el treball etnolingüístic fet. 

Llorca, doctor en Filologia Catalana, té diversos llibres i articles referits al món mariner i la cultura popular, tema al qual va dedicar la seua tesi. Com ha confessat, ‘‘Rebre el premi Bernat Capó és un dels majors reconeixements socials i culturals als quals pot aspirar un investigador de la cultura popular, a més d’una de les majors satisfaccions personals que pot rebre un ciutadà preocupat per la pervivència de la cultura autòctona mediterrània’’. Un premi que ha dedicat ‘‘a tots els homes i dones, fills i filles de la mar, que han sabut crear, conservar i transmetre un patrimoni lingüístic i conceptual que els nous temps van esborrant. No sense raó es diu que hi ha tres classes d’homes: els vius, els morts i els qui van per la mar’’.

El premi, que s’atorgà per primera vegada el 1999, al Costumari botànic de Joan Pellicer, està dotat amb 6.000 euros i la publicació del treball en l’editorial Bullent. Pren el nom de l’escriptor benisser i difusor de la cultura popular Bernat Capó que va faltar el març de l’any passat. Al llarg d’aquests vint anys, el certamen ha premiat i publicat treballs sobre molins d’aigua, el llenguatge del vestit, els moros i cristians, els valencians d’Algèria, les criatures màgiques populars, les devocions marineres, els jocs tradicionals, les tradicions esotèriques o els llavadors i el safareig. 

L’acte ha estat presentat Maria Josep Poquet, conductora del programa Plaerdemavida d’À Punt Mèdia, i ha comptat amb l’actuació del dolçainer Pasqual Salort, acompanyat per Àlex Velázquez al piano i Pep Aguilar a la percussió. Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina fan possible aquest premi que enguany celebra les seues primeres dues dècades.

la Marina Alta