Directes
Ara en la televisió
BUSCANT ELS BORJA

La Fundació Bancaixa posa en valor la importància de la indústria valenciana del moble

L’exposició "El disseny i la modernitat" repassa la història plena d’èxits d’aquest sector

La Fundació Bancaixa de València acull l'exposició "Disseny i modernitat", que reflexiona sobre la índústria valenciana del moble / À Punt NTC

El moble valencià va estar present en la majoria de les cases modernistes espanyoles, ja que la Comunitat Valenciana tenia una indústria pionera que ha marcat l'evolució d'aquesta activitat que sempre ha estat íntimament lligada amb el disseny. Ara, fins a finals de novembre, l'exposició "El disseny i la modernitat. Pioners del disseny en la indústria valenciana del moble (1898-1986)", a la Fundació Bancaixa de València, reflexiona sobre la història del moble valencià, plena d’èxits i motor constant de canvi. 

El comissari de l’exposició i codirector de l’Arxiu Valencià del Disseny, Xavier Giner, creu que en aquesta mostra tot el món reconeixerà peces de la seua infància, de les que hi havia a casa dels pares o dels avis. Però també espera que el públic se sorprenga amb la modernitat que hi ha hagut a València en determinats moments de la història. Perquè la indústria del moble valencià va ser pionera en els anys 80, però abans ja ho havia sigut en els anys 60 i en els 20 amb el moble corbat. 

Ací és on comença aquest recorregut per un segle de disseny valencià: les puntes fines, filigranes de l'ebenisteria, l'alta qualitat o la U valenciana dels balancins, que reforçava els seients i és una patent de la nostra indústria. 

Els fabricants valencians aportaren solucions tècniques a la famosa butaca Granada, que no hi havia manera d'entapissar sense arrugues, i a la primera butaca sense molls, ambdues ara peces de col·leccionisme.

La mostra està formada per mobles –molts, de particulars–, que són patrimoni i encara estan per preservar. Per això Giner posa l’accent en la necessitat de conservar aquestes joies històriques abans que els particulars que les tenen se’n cansen i les llancen, fent que es perda una part del patrimoni valencià molt important. “Hi ha molts mobles dels anys 20 i 30 que han desaparegut i que eren excel·lents, i això cal posar-ho en valor i donar-li un espai adequat on poder conservar-lo”, destaca. 

València

També et pot interessar