Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La Generalitat demana que s'investigue un fill de l'escultor Gerardo Rueda per vendre a l'IVAM obres falses

La venda s'hauria fet en connivència amb l'exdirectora del museu, Consuelo Ciscar i un exalt càrrec seu.

Consuelo Ciscar quan era directora de l'IVAM / Arxiu Europa Press

L'Advocacia de la Generalitat ha demanat que s'investigue un fill del pintor i escultor madrileny Gerardo Rueda per haver venut a l'IVAM, suposadament, obres d'art no originals que haurien sigut elaborades més de deu anys després de la mort de l'artista en maig de 1996. 

Les escultures van costar 3,4 milions d'euros, segons consta en un escrit presentat per la Generalitat al Jutjat d'Instrucció número 21 de València. L'operació s'hauria fet en connivència amb la que era en aquell moment directora del museu, Consuelo Ciscar i el seu director general d'Administració i Finances, Juan Carlos Lledó. 

Segons l'Advocacia de la Generalitat, la direcció de l'IVAM, amb el coneixement  dels responsables tècnics, artístics i de gestió econòmica del museu, destinaren fons públics per a adquirir obres d'art que sabien que eren falses, fent-les passar per originals i desviant fons públics al patrimoni de José Luis Rueda, fill adoptiu de Gerardo Rueda, qui  necessàriament va prestar la seua contribució "vital i axial" per a donar l'aparença d'autenticitat de les obres. 

Fiança de 4,1 milions d'euros

La Generalitat reclama una fiança de 4,1 milions d'euros a Ciscar, Lledó i Rueda, i que s'òbriga una peça separada en la investigació judicial oberta per les presumptes irregularitats comeses en la gestió del museu. 

La compra de les citades obres per part de l'IVAM es va efectuar entre 2004 i 2006 en dos contractes en els quals es condicionava la donació d'una sèrie d'obres a la compra d'unes altres. L'IVAM es va fer càrrec de la fosa de gran part de les obres que havien sigut donades més de deu anys després de la mort de Gerardo Rueda. 

Per això, l'Advocacia de la Generalitat entén que "no és possible parlar d'obra original si l'autor no ha intervingut per a res". Conclou l'acusació de la Generalitat que suposa un "frau total i absolut" el fet que l'IVAM exhibisca obres atribuïdes a un autor que no ha intervingut per a res en les obres, i que ni tan sols és l'escultor, ja que eixe treball el van fer els operaris d'una foneria. A més, també s'hauria falsificat la signatura de l'autor en les obres. 

L'actual director de l'IVAM, José Miguel García Cortés, no ha volgut valorar les acusacions "perquè el tema està en mans de la justícia i l'IVAM està col·laborant amb tot el que li demana el jutjat". 

També et pot interessar