El govern espanyol es compromet a anul·lar els sumaris contra Miguel Hernández a l’octubre

La família del poeta oriolà ha disputat durant dècades una lluita incansable perquè s'anul·len els expedients judicials

Una imatge de Miguel Hernández en una exposició de pintura organitzada a Alacant el 2019
Una imatge de Miguel Hernández, en una exposició de pintura organitzada a Alacant el 2019 / À Punt NTC

El govern espanyol s’ha compromés este mes d'octubre a reparar la memòria de Miguel Hernández i anul·larà els sumaris judicials oberts per la dictadura franquista contra ell en aplicació de la llei de memòria democràtica, segons han confirmat fonts del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica.

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va signar el 3 d'octubre 29 declaracions de reparació a persones que van patir persecució i violència per raons polítiques en la dictadura, segons va informar ell mateix en el seu compte de la xarxa social X. Fonts del ministeri assenyalen que entre estes reparacions no estava la del poeta oriolà, sol·licitada per la família del poeta a l’executiu central, però anuncien que este mes d'octubre està previst signar-la i celebrar un homenatge.

Esta declaració inclourà la nul·litat dels sumaris judicials contra Miguel Hernández, que va lluitar activament durant la guerra civil en defensa del govern de la II República i va ser condemnat a mort després de la contesa, pena que li van commutar per una altra de trenta anys de presó. El poeta va morir als 31 anys per una tuberculosi aguda que no van arribar a tractar-li a la presó d'Alacant.

La llei de memòria democràtica declara el caràcter il·legal i nul de totes les condemnes i sancions produïdes per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa durant la guerra civil i la dictadura franquista, i dona dret també a obtindre una declaració de reconeixement i reparació personal.

La família de Miguel Hernández, juntament amb un ampli nombre d'entitats, col·lectius i personalitats, ha dut a terme durant dècades una lluita incansable perquè s'anul·len estos sumaris, una sol·licitud que ja va ser denegada el 2010 i el 2013 pel Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional. Recentment, el ple de l'Ajuntament d'Oriola (Baix Segura), localitat natal de Miguel Hernández, també va rebutjar —amb els vots de PP i Vox— una declaració institucional del PSOE que demanava anul·lar els sumaris contra el poeta.

Tot i això, esta setmana el Consell ha aprovat en el ple l'adhesió a la petició de la família, i ha remarcat que la vida i obra de Miguel Hernández estan profundament arrelades en la història de la Comunitat Valenciana i "el seu llegat ha elevat el nom d'Oriola a escala internacional". A la iniciativa també s’han sumat altres institucions, com la Diputació d’Alacant —amb una moció que han presentat conjuntament el PP, el PSOE i Compromís— o l’Ajuntament d’Elx, a proposta de Compromís

També et pot interessar

stats