Els Goya 2025 acaben coronant ‘El 47’ i ‘La infiltrada’ com a millors pel·lícules

Per primera vegada en la història dels guardons, que han estat més repartits que mai, hi ha hagut un empat en el premi a millor film

Els equips de 'La infiltrada' i 'El 47' repleguen el primer premi ex aequo a millor pel·lícula dels Goya / EFE

El 47 i La infiltrada fan història en els premis Goya en ser les primeres a compartir el premi ex aequo a millor pel·lícula. Hi havia 16 pel·lícules que estaven nominades en alguna de les categories de la 39a edició dels premis Goya, una edició en la qual el sector audiovisual valencià ha estat representat amb un rècord de produccions valencianes nominades, i una gran representació del talent, amb 13 valencians nominats.

L’alta representació valenciana a les nominacions, amb un rècord de produccions este any, finalment s’emporta els pessics de millor cançó per a l'alacantí Yerai Cortés per “Los almendros”, de la pel·lícula La guitarra flamenca de Yerai Cortés, que també va guanyar en millor pel·lícula documental. I, per la seua part, les produccions La verge roja i Salve María, produïdes per la valenciana María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia, acumulen tres premis. De les grans favorites, El 47, que tenia catorze nominacions, se’n va amb cinc. L’altra guanyadora, La infiltrada, protagonitzada per Carolina Yuste i dirigida per Arantxa Echevarría, s’emporta dos guardons. A més, les dos pel·lícules han sigut dos èxits indiscutibles de taquilla.

Uns premis més repartits que mai

Eduard Fernández ha guanyat a millor actor per Marco. Carolina Yuste, guanyadora del premi a millor actriu, ha fet una crida a no gastar “les ferides de la gent per a traure rèdit polític” i el guanyador a millor guió original per Casa en flames, Eduard Sola, ha dedicat el premi “a una generació de mares” i als seus sacrificis. 

Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez han guanyat el Goya a millor direcció per Segundo premio. Pol ha recollit el premi i ha agraït Isaki Lacuesta “per l’acte de fe” que va ser per part d’Isaki compartir la direcció del film amb ell. L’enviada per a representar a Espanya als Oscar, s’ha quedat amb tres premis. 

I en el cas d’Almodóvar i La habitación de al lado, primer Lleó d’Or del cinema espanyol, que partia amb 10 nominacions, s’ha fet amb tres premis, entre els quals destaca millor música per a Alberto Iglesias i guió adapatat per al mateix Almodóvar.

Record a Palestina i a les localitats afectades per la dana

La gala, presentada per Leonor Watling i Maribel Verdú, ha arrancat amb una actuació conjunta d’Eva Amaral, Luis Tosar i diversos nominats a intèrprets revelació versionant el tema “Bienvenidos” de Miguel Ríos. L’artista ha aparegut per sorpresa en el tram final de la cançó i ha acabat l’actuació cridant “Palestina lliure!” en anglés. Les presentadores han fet una menció especial a les localitats afectades per la dana en el monòleg inicial, menció que ha sigut rebuda amb un gran aplaudiment. Tot seguit, Watling ha afegit que “des del cine, ens unim al vostre dolor”.

L’actor castellonenc Miguel Ángel Silvestre s’ha encarregat de posar l’accent en el canvi climàtic i les seues terribles conseqüències, com els recents incendis de Los Angeles o el que va ocórrer “a la seua terra”, recordant la situació dels municipis afectats per la dana. “Somie amb un futur on estes imatges no hagen de tornar a ocórrer”, ha dit mentre es mostraven fotografies de la devastació de la barrancada. A continuació, ha entregat el premi a millor fotografia a Edu Grau per La habitación de al lado, d’Almodóvar. També s’ha recordat de la dana en arreplegar el premi per millor pel·lícula d’animació per a Mariposas negras, un film sobre tres dones refugiades climàtiques.

La gala també ha tingut un record i un al·legat en favor de l’eutanàsia i la mort digna. Ho ha fet celebrant el 20é aniversari de Mar adentro, i recordant que esta és la temàtica d’algunes de les pel·lícules més nominades de la nit, com Los destellos o La habitación de al lado, esta última guanyadora a millor guió adaptat. “Crec que l’ésser humà ha de ser l’amo de la seua vida i també de la seua mort, quan la vida només t’ofereix dolor” ha afirmat Almodóvar, segons les paraules que ens ha fet arribar el seu germà Agustín.

Goya d’honor a Aitana Sánchez-Gijón

El Goya d’honor a Aitana Sánchez-Gijón ha estat entregat de la mà de la seua amiga Maribel Verdú, qui ha destacat “el seu compromís, que la va portar a ser presidenta de l’Acadèmia de Cinema Espanyol”. Emocionada, Verdú ha destacat les qualitats i la trajectòria de l’actriu, que ha conegut des de ben menuda, afirmant que “fa que la nostra cultura, el nostre país i la nostra vida siguen millors” i ha afirmat que no es tracta d’un Goya d’honor, sinó d’un Goya d’amor. Després ha introduït un emocionant vídeo recopilatori de la seua extensa carrera, tot i ser l’actriu més jove en rebre este reconeixement.

Aitana s’ha presentat davant l’auditori dels Goya, que s’ha alçat per a rebre-la, visiblement emocionada. “Gràcies a l’Acadèmia per tal honor i per atorgar-lo el mateix any que ho feu a l’amor de ma vida, Richard Gere” ha començat l’actriu, entre riures. Durant el discurs ha recordat els seus inicis i la seua vocació, i ha destacat les seues primeres representacions de Lorca amb la seua mestra Alicia Hermida, també a Granada. A més, ha volgut dedicar el premi a tots els companys de professió que estan a l’atur. D’entre els directors amb qui ha treballat, ha incidit en el record de Bigas Luna, i la directora Patricia Ferreria, com una de les “pioneres”.

Homenatge a Marisa Paredes

“Com va dir Marisa Paredes, no s’ha de tindre por a la cultura, s’ha de tindre por a la ignorància, a la mentida i a la guerra”, ha dit la guanyadora del Goya d’honor, recordant la figura de l’actriu recentment desapareguda. Aitana no ha sigut l’única que ha mencionat l’emblemàtica actriu. El compositor Alberto Iglesias també ha volgut retre homenatge a Paredes recordant, quan ha eixit a recollir el premi a millor música, el fet que el primer tema musical que va compondre per a una pel·lícula fou per a una escena on apareixia Marisa Paredes. També s’ha mencionat l’actriu en diversos discursos, com el del guanyador a millor pel·lícula iberoamericana, que ha agraït la seua contribució al cinema.

El president de l’Acadèmia, després de reclamar a les autoritats del govern espanyol una llei del cinema, també ha recordat en el seu discurs institucional a Paredes, que va ser també presidenta de l’acadèmia. Després ha donat pas a la seua filla, María Isasi, qui ha introduït el vídeo homenatge amb unes paraules d’agraïment “a totes les persones que comparteixen eixe buit. Ella se sabia estimada, però mai podria imaginar-se quant; era una ànima lliure”. Després de l’homenatge a l’actriu, s’ha donat pas al tradicional in memoriam amb una actuació musical de Zahara.

Goya internacional per a Richard Gere

Antonio Banderas ha presentat el Goya internacional a Richard Gere. Ho ha fet destacant la seua figura indiscutible en la història del cinema, com a actor i com a productor, a més del seu compromís “manifestat tant en el terreny personal com el professional”. L’actor malagueny ha introduït un vídeo que recopilava els treballs més icònics de la seua variada carrera al ritme d’un dels temes de la pel·lícula Chicago, interpretat pel mateix Gere.

L’auditori complet s’ha posat dret per a ovacionar la indiscutible icona del cinema mundial, que ha manifestat en espanyol el seu agraïment i ha afirmat que és “fantàstic”. Tot i que ha expressat que considera este reconeixement “prematur”, espera continuar treballant, especialment a la que “és la seua nova casa: Espanya”. També ha donat les gràcies a la seua dona per acompanyar-lo i per ser la raó d’este trasllat. 

“Les històries que contem són úniques, cadascú en té una, i totes es toquen entre elles, estan interconnectades”, ha incidit, “i veig el món actual, especialment els Estats Units, que s’està convertint en un lloc obscur i ens fa sentir que estem aïllats”. Davant esta qüestió, el Goya internacional 2025 ha fet una crida a “tindre energia, valentia i coratge, perquè hi ha un lloc a la vida de tots per a la bondat bàsica”. Per acabar, ha posat en valor el treball de les ONG espanyoles.

La polèmica d’Emilia Pérez i les absències

La polèmica Emília Pérez ha guanyat el premi a millor pel·lícula europea, continuant una estela de grans reconeixements internacionals que semblaven portar-la directa a arrasar en els Oscar. Tot i això, l’èxit ha estat enrarit per l’absència de l’actriu protagonista, Karla Sofía Gascón, a qui s’ha retirat de la campanya de la pel·lícula per la polèmica arran d’uns tuits que han capgirat la intensa trajectòria internacional del film. Els encarregats de recollir el premi han volgut reivindicar que “davant l’odi i l’escarni, més cinema i més cultura’.

Tampoc hi han assistit el director Pedro Almodóvar ni les actrius Tilda Swinton i Julianne Moore, a més de Penélope Cruz. Almodóvar va justificar este divendres la seua absència al·legant un "problema d'esquena" derivat d'un accident domèstic. Segons van explicar fonts de la producció del film, els metges li han aconsellat al director manxec evitar el desplaçament. Les intèrprets de la pel·lícula, Tilda Swinton i Julianne Moore, nominades a millor actriu protagonista, tampoc van acudir per problemes d'agenda. Penélope Cruz, al seu torn, va anunciar que no podria participar en la gala per culpa d'una grip.

Palmarés complet

· Millor pel·lícula: El 47 i La infiltrada

· Millor direcció: Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez per Segundo Premio

· Millor direcció novella: Javier Macipe, per La estrella azul

· Millor guió original: Eduard Sola per Casa en flames

· Millor guió adaptat: Pedro Almodóvar, per La habitación de al lado

· Millor música original: Alberto Iglesias, per La habitación de al lado

· Millor cançó original: “Los almendros”, de la pel·lícula La guitarra flamenca de Yerai Cortés

· Millor actor protagonista: Eduard Fernández per Marco

· Millor actriu protagonista: Carolina Yuste per La infiltrada

· Millor actor de repartiment: Salva Reina, per El 47

· Millor actriu de repartiment: Clara Segura, per El 47

· Millor actor revelació: Pepe Lorente, per La estrella azul

· Millor actriu revelació: Laura Weissmahr, per Salve María

· Millor direcció de producció: Carlos Apolinario, per El 47

· Millor direcció de fotografia: Edu Grau, per La habitación de al lado

· Millor muntatge: Javier Frutos, per Segundo premio

· Millor direcció d’art: Javier Alvariño, per La verge roja

· Millor disseny de vestuari: Arantxa Ezquerro, per La verge roja

· Millor maquillatge i perruqueria: Karmele Soler, Sergio Pérez Berbel i Nacho Díaz per Marco

· Millor so: Diana Sagrista, Eva Valiño, Alejandra Castillo, per Segundo premio

· Millors efectes especials: Laura Canals i Iván López Hernández, per El 47

· Millor pel·lícula d’animació: Mariposas negras

· Millor pel·lícula documental: La guitarra flamenca de Yerai Cortés

· Millor pel·lícula iberoamericana: Ainda estou aqui

· Millor pel·lícula europea: Emilia Pérez

· Millor curtmetratge de ficció: La gran obra

· Millor curtmetratge documental: Semillas de Kivu

· Millor curtmetratge d’animació: Cafunè

També et pot interessar

stats