Directes
Ara en la televisió
DEL TWIST AL CLIC
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Els Grammy Llatins passen de llarg de la Comunitat Valenciana

L’orquestra ADDA d’Alacant i la de salsa de Plena 79, que reunien tres nominacions, no han aconseguit cap premi en una gal·la en què triomfen Shakira, Natalia Lafourcade, Karol G i Bizarrap

Shakira posa sobre la catifa roja del Palau de Congressos de Sevilla, amb els tres Grammy Llatins aconseguits / Jon Nazca (Reuters)

Ha sigut il·lusionant, encara que eixe anhel no ha culminat en premi. L’edició que feia 24 dels Grammy Llatins, els guardons més importants de la música llatina que per primera vegada es lliuraven a Espanya, no ha deixat caure cap guardó entre les formacions valencianes que hi aspiraven. Ni l’orquestra ADDA, resident de la Diputació d’Alacant, ni tampoc el disc de l’orquestra Plena 79, que integren músics de Veneçuela, Cuba, Colòmbia o Puerto Rico residents al nostre territori han aconseguit cap premi.

En el cas de l’orquestra alacantina ADDA, estava nominada en la categoria de millor àlbum instrumental pel disc The Chick Corea Symphony Tribute, mentre que el tema Spain aspirava al Grammy Llatí pel millor arranjament. Així mateix, l’orquestra Plena 79, de salsa, estava nominada en la categoria de millor àlbum d’aquest estil musical. En cap dels dos casos han aconseguit el premi que lliura l’Acadèmia Llatina d’Arts i Ciències de la Gravació i que s’han convertit en els més importants de l’àmbit musical llatí.

Pel que fa a les grans estreles musicals, els Grammy Llatins han coronat el mexicà estatunidenc Édgar Barrera, l'argentí Bizarrap, la mexicana Natalia Lafourcade i les colombianes Shakira i Karol G.

Karol G amb els Grammy Llatins que va recollit aquest dijous per la nit a Sevilla / Jon Nazca (Reuters)

La gala, celebrada al Palau de Congressos de Sevilla, va començar amb el premi a Barrera com a compositor de l’any, una categoria nova que “obri espai als que componen cançons, però no les canten, i que solen passar desapercebuts”, segons ha reivindicat en recollir el guardó.

Aquest artista, d'origen mexicà, era el principal candidat de partida, amb tretze nominacions. Finalment, s’ha emportat també les de productor de l'any i millor cançó regional mexicana com a coautor de x100to, tots ells en la cerimònia prèvia a la gala televisada.

No em puc creure que enguany el millor àlbum de música urbana el tinga una donaKarol G

Tampoc li ha anat malament la nit a Natalia Lafourcade, que se n'ha anat carregada de premi per la gravació de l'any per De todas las flores i al millor àlbum i millor cançó de cantautor. Lafourcade ha celebrat “el poder medicinal” de la música després de reconéixer que aquest va ser “el disc més personal” de la seua carrera, que va veure la llum en què estava “tota trencada”.

“No em puc creure que enguany el millor àlbum de música urbana el tinga una dona”, va manifestar Karol G en recollir aquesta distinció pel seu Mañana serà bonito, que també va meréixer el Latin Grammy a l'àlbum de l'any. Karol G també es va emportar el guardó a la millor fusió/interpretació urbana per TQG amb Shakira. Aquesta última artista ha recollit també els guardons a cançó de l'any i millor cançó pop al costat de Bizarrap.

Karol G i Shakira no han sigut les úniques colombianes que han vist recompensat el seu treball musical amb un Grammy. Juanes va aconseguir el premi amb el millor àlbum de pop/rock per Vida cotidiana, Camilo el de millor vídeo musical en versió llarga per El primer tour de mi vida i Carlos Vives l'àlbum de cúmbia o vallenato per Escalona nunca se había grabado así.

A la llista de premiats, cal sumar Andrés Cepeda (millor àlbum de pop vocal tradicional per Décimo cuarto); Monsieur Perineu (millor àlbum de música alternativa per Bolero Apocaplíptico) i Juan Galiano (membre de Diamante Eléctrico, per la millor cançó rock, Leche de tigre).

D’altra banda, l'espanyol Quevedo i l'argentí Bizarrap han obtingut el premi a millor cançó urbana com a compositors de la seua famosa Bzrp Music Sessions, Vol. 52.

Gestos a la cultura espanyola

Els guardons més importants de la música llatina es van lliurar en una gala amb gestos cap a la cultura espanyola. Era la primera vegada que la cerimònia es feia fora dels Estats Units i això es va notar en l’escenari, on hi havia ventalls gegantescos, i en les actuacions. Una de les primeres que donava pas a la gala va ser, amb un espectacle de flamenc, la d’Israel Fernández i Niña Pastori, també guanyadora del millor disc d'aquesta categoria.

Actuació de Nina Pastori durant la gal·la celebrada a Sevilla / Jon Nazca (Reuters)

D’altra banda, es va concedir el Premi de la Presidència de 2023 a l’actor Antonio Banderas, pel seu suport a les arts. L’artista va enaltir el canvi de seu a Andalusia, “terra fèrtil” en creadors com Federico García Lorca o Rafael Alberti.

Música

També et pot interessar