Per fi la gran final d'Eurovisió: com quedarà "Zorra" de Nebulossa?

El grup d'Ondara pujarà a l'escenari de Malmö per a defendre el seu himne amb la incertesa de la puntuació que rebrà per part del públic internacional

Nebulossa durant els assajos del festival
Nebulossa durant els assajos del festival / EFE/RTVE

Per fi ha arribat el dia. Des que guanyaren en febrer el Benidorm Fest, s'ha parlat molt de Nebulossa, el duo d'Ondara que esta nit pujarà a l'escenari d'Eurovisió representant Espanya. "Zorra" s'ha convertit en un himne feminista i a favor de la diversitat per a molta gent, però la prova de foc tindrà lloc esta nit de dissabte a Malmö, Suècia, quan descobrirem si el missatge sedueix el públic del programa televisiu amb més audiència del planeta.

Segurament, si fa només uns mesos hagueren dit a Mery Bas i Mark Dasousa tot el que els vindria damunt, no haurien donat crèdit. Ella treballava en un centre d'estètica al poble i ell a l'estudi com a productor musical. No molta gent havia escoltat cançons de Nebulossa abans del Benidorm Fest, però hui "Zorra" ja supera els setze milions de reproduccions en Spotify. Nebulossa va triomfar en el programa que tria la cançó que representa Espanya a Eurovisió, amb el suport del públic i jurat, i des d'eixe moment el debat va quedar servit. És "Zorra" la cançó i l'espectacle idoni per a Eurovisió? És un tema alliberador... o tot el contrari?

La discussió ha inundat les xarxes i totes les converses al carrer durant estos mesos. Nebulossa ha presentat "Zorra" com un himne d'empoderament, un missatge basat en les experiències personals de Mery, de 56 anys, i que ha connectat amb moltes persones. "Molta gent se sent identificada amb la cançó, perquè és d’alliberament, d’empoderament i reivindicació", explicava Mery en una entrevista per a À Punt. Ara queda el dubte de si este missatge també triomfarà entre un públic internacional bombardejat per la quantitat d'estímuls tan diversos que caracteritza Eurovisió. L'acollida del públic a Malmö durant l'actuació de Nebulossa en la semifinal d'este dijous ha sigut molt positiva, amb moltes veus que corejaven "Zorra" a l'estadi, però és el públic a casa el que emet el vot que configura el rànquing definitiu.

Ondara, bolcada amb Nebulossa

El poble d'esta parella musical i sentimental els ha donat suport des del principi. L'Ajuntament d'Ondara, a la Marina Alta, ha instal·lat una pantalla gegant a la plaça de bous municipal perquè tot el poble puga gaudir de l'espectacle en directe. A més, comptarà amb les actuacions d'OBK i Locomia i l'acte ha esgotat les quasi 4.000 entrades que havien posat a la venda.

L'Eurovisió més reivindicativa

L'edició d'enguany a Malmö promet ser un espectacle a l'altura dels últims anys. Les apostes per quin país guanyarà la competició pugen i baixen després de les actuacions de les semifinals i en les últimes hores les candidatures favorites són les de Croàcia, Israel i Suïssa, seguides per França, Irlanda i Ucraïna.

És precisament el cas d'Israel el que més polèmica està suscitant arran dels atacs de l'estat israelià a la Franja de Gaza, on han mort prop de 35.000 persones des d'octubre del 2023. Després de presentar una cançó que va haver de ser modificada pel seu missatge polític, l'organització d'Eurovisió no va considerar que Israel haguera de ser vetat com sí que va passar amb Rússia al 2022 després de la invasió d'Ucraïna. Això va generar un fort moviment popular que fins i tot demana boicotejar el concurs i més concretament l'actuació d'Israel. La cantant Eden Golan, israeliana d'origen rus, va ser esbroncada pel públic a Malmö durant la seua actuació de la semifinal, però al mateix temps l'audiència a casa va votar l'actuació de manera que es va classificar per a la final i, a més, els experts consideren que té possibilitats de quedar entre les primeres posicions. Música, espectacularitat i geopolítica servides sobre l'escenari, el resultat de tota esta combinació el coneixerem ja de matinada.

També et pot interessar

stats