La Gran Fira de Juliol culmina este diumenge amb la Batalla de Flors

Un milió de clavellons i desenes de carrosses clausuren este mes de celebracions en esta particular batalla festiva única en el món

EuropaPress 5361847 varias personas participan batalla flores feria julio paseo alameda 30
La Gran Fira de juliol culmina este diumenge amb la batalla de les flors / Europa Press

S’acosta l'acte més esperat de la Gran Fira de Juliol de València, que culmina amb la Batalla de Flors este diumenge, 28 de juliol.

Després d’un mes farcit d'actes i celebracions amb concerts, màgia, tallers, desfilades, focs artificials i tota classe d’espectacles, arriba este acte tan particular que vestirà de taronja i groc el passeig de l’Albereda de València amb més d’un milió de clavellons.

Uns clavellons que seran la munició que llançaran les més de trenta carrosses en esta batalla no violenta on regnarà l’ambient engrescador i ple de diversió que la converteix en un acte verdaderament genuí i únic en el món.

Durant la desfilada, que À Punt retransmetrà en directe a les 19:45 hores, les carrosses i el públic es llançaran els uns als altres les flors en esta particular guerra pacífica on no hi haurà vencedors ni vençuts.

Com cada any, en les carrosses desfilaran, raqueta de tenis a la mà, les falleres preseleccionades per a formar part de les corts d’honor de València del 2025, representants de diferents sectors fallers i les falleres majors de València del 2024, junt amb les belleses del foc d’Alacant i la reina de les festes de Castelló.

A més de tot el desplegament tècnic i humà, per primera vegada À Punt hi participarà amb una llotgeta on estaran els guanyadors del sorteig que la televisió valenciana ha fet en Instagram i Facebook, en el qual han participat més de 3.000 persones.

Les falleres, raquetes en mà, colpegen els clavellons en la Batalla de les Flors de 2023
Les falleres, raquetes en mà, colpegen els clavellons en la Batalla de les Flors de 2023 / Europa Press

Els orígens de la Gran Fira de Juliol

La Fira de Juliol de València té més de segle i mig d'història. La van crear el 1871 per la necessitat de retindre els turistes durant el mes de juliol a la ciutat de València i també per tal d'impulsar els comerços locals. Potser també per la urgència d'oferir una opció lúdica als valencians i valencianes en un segle ple de catàstrofes. 

La Fira en els orígens ja disposava d'una vistosa cavalcada, amb pavellons, exposicions de plantes i venda de productes. A més, coincidint amb la collita se celebraven exposicions de productes i bestiar en un entorn d'oci.

També incloïa una carrera ciclista, en modalitat masculina i femenina, i les carrosses de la Batalla de Flors mostraven la riquesa de la burgesia.

Les carroses de la batalla de flors mostraven la riquesa de la burgesia
Les carroses de la batalla de flors mostraven la riquesa de la burgesia / À Punt NTC

Un dels moments més especials d'esta fira estiuenca ha sigut sempre la Batalla de Flors, que es va incorporar a la festa el 1891 i consisteix en un enfrontament entre les carrosses i el públic en què l'única arma són els clavells. Els orígens d'esta cavalcada van lligats a la burgesia, que feia gala de la seua riquesa a través dels carruatges, els vestits i les ornamentacions florals. Amb el temps es va democratitzar la festa.

Dispositiu especial per al trànsit

Per a este acte l'Ajuntament de València ha previst un dispositiu de trànsit pel qual estarà prohibit estacionar de banda a banda i a la zona central de l’Albereda entre el carrer de Muñoz Seca i el Pla del Real.

Alhora, des d'ahir dissabte, a les 22 hores, està prohibit estacionar a l’Albereda, entre el carrer de Muñoz Seca i la plaça de Saragossa; a la plaça de Galícia, entre el carrer de l’Arquitecte Mora i el carrer de Muñoz Seca; i al vial del passeig de l’Albereda, entre els carrers de Monfort i de Palacio Valdés.

L'acte tindrà lloc este diumenge, de 20 a 22 hores, al passeig de l’Albereda, entre el Pla del Real i la plaça de Saragossa. Això generarà talls de trànsit a la zona al llarg de tota la vesprada.

També et pot interessar

stats