Granada acull este dissabte l’edició més valenciana dels Premis Goya
El cinema valencià marca un rècord històric amb cinc produccions nominades i un talent més present que mai
Granada acull este dissabte l’edició més valenciana dels premis Goya, amb un rècord de presència valenciana tant pel que fa a les produccions com pels nominats. Per una banda, les produccions valencianes tenen una presència històrica en esta edició dels premis de l’Acadèmia de Cine, i cinc produccions amb la participació d’À Punt sumen nou nominacions.
Els Goya 2025 estaran presentats per Maribel Verdú i Leonor Watling, i la gala acollirà les actuacions d’Amaral, Rigoberta Bandini i Lola Índigo, entre altres artistes. A més, dedicarà sengles homenatges a Aitana Sánchez-Gijón, Goya d’honor, i a Richard Gere, Goya internacional.
Una edició on El 47 parteix com a favorita, però estarà oberta a les sorpreses. La 39a edició dels Goya vindrà també marcada per la polèmica i les absències, i amb més possibilitats que mai per al cinema valencià.
Rècord històric de produccions valencianes
La pel·lícula Los destellos està nominada en les categories a millor actriu, millor actriu revelació per a la valenciana Marina Guerola, millor interpretació masculina de repartiment i millor guió adaptat. La pel·lícula conta l’experiència d’acompanyar una persona estimada en el viatge cap a la mort, una temàtica que comparteix amb el film d’Almodóvar, La habitación de al lado.
A més, la gran triomfadora dels Lola Gaos (Premis de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual), La casa, d’Alex Montoya, que va guanyar deu estatuetes el passat dissabte al Palau de la Música, està nominada a millor guió adaptat, que podria recaure en Alex Montoya i Joana M. Ortueta, i a millor actor de repartiment per a Óscar de la Fuente.
Domingo, Domingo, documental participat per À Punt i dirigit per Laura García Andreu i en què es reivindica la figura del llaurador, està nominat a millor pel·lícula documental i Rock bottom, de María Trénor, opta al premi a millor pel·lícula d’animació narrant un viatge musical i existencial per les entranyes de la cultura hippy dels setanta. A més, el migmetratge Las novias del sur, d’Elena López Riera, està nominat a millor curtmetratge documental. Cal destacar que, d’estes cinc produccions, quatre són dirigides per dones.
Talent valencià en les nominacions
Més enllà de les produccions valencianes, destaca també el talent valencià que aconsegueix diverses nominacions. És el cas d’Óscar Lasarte, nominat a millor actor revelació pel seu aborronador i divertit retrat en el film Gila en ¿Es el enemigo?, la música d’Arnau Bataller per El 47 o la nominació a millor cançó de l’alacantí Yerai Cortés per La guitarra flamenca de Yerai Cortés, entre altres.
La productora valenciana María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia 2024, té també moltes paperetes per a emportar-se el Goya, per la pel·lícula La verge roja que està nominada en nou categories diferents i per la pel·lícula Salve María amb dos nominacions.
Una gala marcada també per les absències
El director Pedro Almodóvar i les actrius Tilda Swinton i Julianne Moore no acudiran a l'esdeveniment, absències que se sumen a la de Penélope Cruz i Karla Sofía Gascón, anunciades en les últimes hores. Almodóvar, la pel·lícula del qual està nominada a deu guardons, ha justificat este divendres la seua absència al·legant un "problema d'esquena" derivat d'un accident domèstic.
Segons han explicat fonts de la producció del film, els metges li han aconsellat al director manxec evitar el desplaçament. Les intèrprets de la pel·lícula, Tilda Swinton i Julianne Moore, nominades a millor actriu protagonista, tampoc hi acudiran per problemes d'agenda. Per part seua, Penélope Cruz va anunciar que no podrà participar de la gala a conseqüència d'una grip.
Estes absències s'han conegut després d'anunciar-se que l'actriu Karla Sofía Gascón no acudirà als Goya per a evitar que continue la polèmica entorn d'uns textos de tints racistes i homòfobs que va publicar fa anys en el seu compte d'X. Una polèmica d’abast internacional que s’ha anat agreujant els darrers dies i que ha provocat un terratrémol que ha afectat la carrera de premis tant de l’actriu com de la cinta.
Fonts de la producció d’Emilia Pérez, nominada a millor pel·lícula europea en els Goya, han indicat que la decisió s'ha pres després d'una sèrie de converses entre els productors i l'actriu madrilenya, en les quals es va acordar que no anara a Granada.
Richard Gere, Goya internacional
L'actor estatunidenc Richard Gere rebrà el Goya internacional de l'Acadèmia del Cinema Espanyol, que reconeix la trajectòria cinematogràfica de figures d'abast i fama mundials. Gere, que fa uns pocs mesos va fixar la seua residència a Madrid, serà premiat amb el Goya internacional per “la seua extraordinària contribució a l'art cinematogràfic, en què ha protagonitzat algunes de les pel·lícules més icòniques de la història del cinema, i pel compromís social manifestat en el pla personal i professional”, segons va indicar l’acadèmia.