El Grau de Castelló celebra el primer concurs internacional d’arròs a banda
Una cuina a cel obert on 14 professionals elaboren aquest plat tan clàssic i genuí de la zona amb ingredients com polp, peix, creïlla i ceba
Novembre és el mes de l'arròs a Castelló de la Plana i, amb aquest motiu, s'ha programat una agenda d'activitats al voltant del cereal. Una mostra d’això és la primera edició del concurs d'arròs a banda que s'ha celebrat aquest dilluns al districte marítim del Grau de Castelló, a la plaça de la Panderola, que és hui una cuina a l’aire lliure on s'ha elaborat aquest plat tan típic i representatiu del veïnat de la zona.
Un concurs en el qual participen 14 cuiners professionals de les comarques de Castelló i huit estudiants de l’escola d’hostaleria. Tots ells han fet servir ingredients com el polp, el peix, la creïlla i la ceba per guisar aquest tipus d’arròs tan particular.
Antigament, es cuinava en les mateixes embarcacions per tal d’aprofitar el peix que no s’anava a vendre a la llotja. I és que el plat no té aquest nom per casualitat, ja que “primer se serveix la [part] a banda de la qual s’ha fet el caldo i després se serveix l’arròs”, assegura Vicente Llorens, cuiner del restaurant Ribalta.
Un plat que a més és el protagonista de les tretzenes jornades de l’arròs a banda del Grau de Castelló i que es pot degustar en dotze restaurants de la ciutat. “Pràcticament, són dos plats, és un guisat de creïlla, pop i peix acompanyat d’una salsa d’allioli tallada en caldo de peix i després es fa l’arròs”, explica Paco Ruiz, cuiner de Mediterrani.