El Gremi de Llibrers es mobilitza per a ajudar les llibreries, editorials i biblioteques devastades per la DANA

Posa en marxa una iniciativa este dilluns, Dia de les Llibreries, perquè part de la recaptació ajude a la reconstrucció dels negocis afectats

Llibreria La Moixeranga de Paiporta arrassada per les inundacions
Llibreria La Moixeranga de Paiporta arrassada per les inundacions / Instagram: @la_moixeranga

El sector del llibre travessa a València una de les pàgines més negres de la seua història. Centenars de milers d'exemplars han sigut destruïts, s'han perdut els que hi havia, amb els seus records en les pàgines apegades, en els centenars de cases destruïdes. Però també els que esperaven un lector en la desena de xicotetes llibreries afectades i en magatzems de distribució d'editorials dels pobles afectats per la DANA. És per això que este dilluns, 11 de novembre, Dia de les Llibreries, el Gremi de Llibrers de València ha posat en marxa una iniciativa perquè durant la jornada es dedique el 5% de la recaptació a ajudar a la reconstrucció de les llibreries afectades.

En un primer recompte el Gremi de Llibrers de València ha confirmat que deu xicotetes llibreries van resultar afectades, principalment a la comarca de l'Horta Sud. El director tècnic, Pau Pertegaz, explica que la valoració de danys de les més afectades apunta a pèrdues de quasi 150.000 euros.

Objectiu: reobrir

Això sí, Pertegaz augura que totes les llibreries tornaran. “Totes tenen intenció de tornar a la vida, ho hem parlat amb elles. Cadascuna té la seua situació particular, però entre la seua entrega, tot allò que els aportem com a solidaritat i les ajudes crec que podran fer-ho. Ningú vol abaixar la persiana definitivament”, assegura.

Les llibreries tenen llibres en depòsit, els paguen quan els venen i si no, els retornen; però ara hauran de fer-se càrrec del preu com si els hagueren venut.

Això en part li ha passat a L’Esplai Llibres de l'Alcúdia, que va aconseguir reobrir dimecres malgrat que els va entrar un pam de fang. Estaven disposats a obrir “com fora” i ho han aconseguit amb l'ajuda de molts amics i veïns, però assumeixen que venen “temps difícils”.

D'entre les afectades, la llibreria Moixeranga de Paiporta és, segurament, la que més. Esta llibreria nascuda el 1978 i referent de l'Horta Sud, una comarca on viuen quasi mig milió de persones, ha perdut fins a les parets, que van eixir projectades per la força de l'aigua.

“La llibreria estava plena de llibres preparant la campanya de Nadal. Som referents de la comarca, perquè vam ser la primera que es va muntar. Abans els llibres es compraven a València. Des d'ací hem assortit a totes les biblioteques i a tots els col·legis de la comarca”, explica Donís Alba.

“La quantitat la sabrem quan els que ens porten la comptabilitat ens diguen el que havíem comprat. Ja no ens queda res. S'han perdut els ordinadors i tot, excepte el que hi ha en un entresolat al qual no podem pujar, però on es guarden les repeticions de llibres: si en compres cent, deixes deu fora i guardes els altres”, apunta.

La seua dona, Gloria Mañas, és la propietària i ha sigut presidenta del Gremi de Llibrers i fundadora de la confederació estatal. Estos dies, compta Donís, els han plogut els oferiments particulars d'ajuda per a reflotar “el negoci que va ser i anava vent en popa”.

La seua idea és agrupar els diners donats en un compte de la qual els seus benefactors vagen gastant en llibres les seues donacions. “El que vull és reconstruir la clientela. Vols invertir, en regals per als teus familiars, fills i nebots? Et vols gastar mil euros? Perquè ací tens un compte corrent i aniràs gastant-te dels llibres que t'emportes”, apunta Alba.

L'editorial Camacuc s'ha quedat sense res

Un escaló per damunt estan les editorials. Les que tenien les seues oficines als pobles afectats, com Camacuc, també a Paiporta. Un projecte familiar que edita una revista mensual de còmics per a xiquets i que celebrava els seus quaranta anys d'història. S'ha quedat sense res. “Ens queda la furgoneta i el telèfon, de la resta no han quedat ni els llapis. L'aigua va pujar dos metres i mig en una oficina a peu de carrer. Hem perdut tot el paper, inclosos els originals dels autors de tot este temps i hi havia alguns molt significatius, i s'ho ha emportat tot, també la part digital”, explica el seu responsable, Joan Escrivà.

Els queden també les ganes: “Farem un Camacuc més bonic encara”, anuncia. Però els farà falta temps. Ara tracten de recuperar el número de novembre, que van enviar per a corregir. “Hem de començar de zero i plantejar-nos-ho tot. La comptabilitat, els subscriptors. Però el primer és tornar a casa, que la tenim també empastrada”, explica.

Un dolor material i també emocional

Veí d'Aldaia, el periodista Fran Guaita guardava a casa de sa mare els números de Tintín amb els quals va passar hores de xiquet a l'espera que els seus fills pogueren començar a llegir-los. “El dolor emocional és molt pitjor que el material”, assegura. Com la seua, hi ha milers d'històries d'herències truncades.

Magatzems negats

Grans editorials com a L'Andana també han patit danys. En el magatzem propi on guardaven uns 100.000 exemplars, l'aigua ha destruït un 30% del seu inventari. Una pèrdua a la qual sumen els 10.000 que tenien en el de la distribuïdora GEA Llibres a Riba-roja.

Eixa enorme nau acollia els fons de desenes d'editorials valencianes. N'hi ha de grans, com Bromera, que ha confirmat que tenia més de 300.000 exemplars de tots els seus segells en eixe magatzem.

Allí guardava també bona part del seu fons Sembra Llibres, una xicoteta cooperativa. Samuel Fenollosa, un dels seus membres, explica que els van avisar que havia entrat aigua, però que no va ser fins dilluns, en poder accedir els treballadors, quan els van transmetre una primera idea dels danys. "Tindrem uns 20.000 llibres allí, és molt de material, molts diners”, explica.

Ara els toca tramitar ajudes i esperar, i, en el que puguen, tirar una mà a les llibreries. “Sense elles no existiríem”, proclama Fenollosa.

Una dotzena de biblioteques destruïdes

Hi ha molts més llibres destruïts. Les inundacions també ha arrasat els llibres que entraven i eixien de més d'una dotzena de biblioteques públiques municipals i de centres escolars. Ja han sorgit iniciatives virtuals que animen a comprar, per internet, a huit llibreries assolades per la DANA a Paiporta, Benetússer, Catarroja, Aldaia, Algemesí o l'Alcúdia.

Un primer estudi del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana ha establit que són onze les biblioteques públiques municipals afectades en un grau o un altre, a més de la del centre Florida Universitària i quatre arxius, tres locals però també un de la Generalitat, que conserva i classifica documentació de l'administració autonòmica “fins a la seua eliminació o transferència a l'arxiu històric”.

El col·legi ha posat en marxa un pla amb el Ministeri de Cultura i la Conselleria d'Educació per a recuperar el seu servei.

També et pot interessar

stats