Els grups del Botànic demanen al Consell que Enric Valor reba l’Alta Distinció de la Generalitat

Asseguren que mereix el reconeixement “per la seua aportació cabdal a la divulgació del valencià i la difusió del patrimoni cultural del poble valencià”

Les tertúlies de Ràdio 9 - Enric Valor
Enric Valor en 'Les tertúlies de Ràdio 9' / Arxiu RTVV

Els partits del Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-EUPV) han presentat una proposta conjunta per tal que des de les Corts es propose a l’escriptor valencià Enric Valor i Vives per a la concessió de l’Alta Distinció de la Generalitat “per la seua aportació cabdal a l’estudi i divulgació del valencià, a la difusió del patrimoni cultural del nostre poble, i pel seu compromís polític i social amb l’autogovern, la democràcia i els drets i llibertats dels valencians i valencianes”. 

La proposta naix arran de l’anunci que va fer passat dimecres el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, que demanava l’Alta Distinció a títol pòstum per a l’escriptor valencià, després que el govern del Partit Popular i Ciutadans a Mutxamel anunciaren la intenció de canviar el nom de l’avinguda Enric Valor pel d’avinguda Espanya.

Segons recull la iniciativa parlamentària, el 1986 es va crear l’Alta Distinció de la Generalitat, amb l’objectiu de premiar i reconèixer les persones físiques i jurídiques que s’hagen distingit en la seua activitat al servei dels interessos generals i peculiars de la Comunitat Valenciana. Així, els membres del Botànic fan constar que Enric Valor i Vives compleix amb escreix els requisits que marca l’Alta Distinció que atorga cada any el Consell amb motiu del 9 d’Octubre. “Que una personalitat tan rellevant com l’escriptor encara no haja sigut guardonada, suposa un deute que les institucions valencianes hem de corregir”, diu el comunicat.

El síndic del PSPV-PSOE en les Corts, Manolo Mata, ha posat en valor la iniciativa en un moment en què “s’està assistint a una ofensiva contra les tradicions, els valors i la cultura per part d'un PP que cada dia vira més cap a l'extrema dreta”, en referència al succeït a Mutxamel.

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que “l'estima de Valor pel seu país es va traduir en una extensa obra literària, en un treball ingent per l'estudi i divulgació del valencià i en el seu compromís polític amb l'autogovern i drets dels valencians i valencianes”. 

Finalment, la síndica d'Unides Podem-EUPV, Pilar Lima, ha fet una defensa ferma dels valors democràtics d'Enric Valor: “Milers i milers de valencians i valencianes hem aprés la nostra llengua de la seua mà i mereix un reconeixement a l'alçada de qui va defensar la llengua en el obscur període franquista, al qual alguns somien retornar”.

També et pot interessar

stats