Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Els guardians de la galàxia d'Alacant, el grup de ciències de la UA que ha treballat amb la NASA

S'encarreguen de detectar i analitzar com són i com es comporten, els asteroides a l'espai

Els guardians de la galaxia d'Alacant / À Punt NTC

Els guardians de la galàxia d'Alacant és el grup de ciències planetàries de la Universitat d'Alacant. S'encarreguen de detectar, estudiar i analitzar com són i com es comporten els asteroides a l'espai, per si en algun moment hi haguera cap perill de col·lisió amb la Terra.

Adriano Campo, catedràtic de Física Aplicada de la UA, és un dels membres del grup i ens explica que “aquests fenòmens ocorren cada 5.000 o 6.000 anys. No és com en el metro, que passa regularment, és més com l'autobús, que poden passar-ne tres cada cinc minuts o no passen fins al cap de mitja hora”. El catedràtic assenyala que “és fonamental descobrir-los, seguir-los i conéixer-ne l'òrbita”.

El grup d’Alacant ha participat en la missió de la NASA per a desviar la trajectòria d'un asteroide, amb l'impacte de la nau DART el mes de setembre passat. Aconseguiren retallar l'òrbita en 33 minuts. A més, han informat que entre el 23 de novembre i el 27 de desembre quatre asteroides més s'aproximaran a la Terra, però sense cap perill. 

Un altre repte és la localització d'asteroides que passen desapercebuts per la seua proximitat al Sol: “Són molt difícils de descobrir perquè, naturalment, en estar prop del sol, no es poden observar a la nit”, declara Campo.