Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les guerres marquen la mostra de fotoperiodisme més prestigiosa del món

La World Press Photo, que fa parada a València fins al 10 de novembre, reflectix el drama dels conflictes de Gaza i Ucraïna, però també la migració o el canvi climàtic

L'exposició fa un recorregut, a través de la fotografia, pels cinc continents / World Press Photo

La crueltat de la guerra torna a deixar algunes de les imatges més impactants de la realitat que ens envolta i que han captat els objectius dels fotoperiodistes. València acull, fins al 10 de novembre, una nova edició de l’exposició de fotoperiodistes més rellevants del món, la World Press Photo, que fa parada a la Fundació Chirivella Soriano, a Ciutat Vella.

Per més edicions que passen, malauradament els conflictes armats continuen sent protagonistes d’esta mostra. Enguany, els de Gaza i Ucraïna tinyen de dolor les fotos que des d’este divendres poden veure’s a València. La guanyadora d’este prestigiós certamen, de fet, mostra una dona palestina abraçada al cos de la neboda. La va captar el fotoperiodista palestí Mohammed Salem.

El fet que en la foto guanyadora aparega una dona a la qual no se li veu la cara fa que qualsevol puga identificar-se amb ellaPablo Brezo - Director de la World Press Photograph València

Amb esta punyent instantània, Salem "ha volgut cridar l'atenció sobre les principals víctimes dels conflictes armats, les dones i els xiquets", com afirmava Pablo Brezo, director de la World Press Photograph València. "El fet que siga una dona a la qual no se li pot veure la cara fa que qualsevol persona puga identificar-se amb ella", apuntava.

Foto guanyadora del World Press Photo d'enguany / World Press Photo

És una de les nombroses fotos que poden veure’s estos dies a València, però no l'única que reflecteix la guerra. Una altra de les imatges guanyadores de les categories principals retrata el drama del conflicte que viu Ucraïna des de fa més de dos anys. A més, enguany la mostra presenta una peça audiovisual amb totes les obres premiades sobre el conflicte de Gaza des que es va impulsar el concurs.

Una de les imatges que integren l'exposició que pot visitar-se a la Fundació Chirivella Soriano fins al 10 de novembre / World Press Photo

I és que un dels objectius de la mostra és, precisament, exposar històries humanes amb les quals empatitzar. Tot i això, l’exposició, que per dotzena vegada fa parada a la ciutat, també apropa qüestions universals sobre la migració, el dret a la salut, les realitats de la crisi climàtica o de minories socials, entre altres temàtiques.

Manuel Chirivella, president de la Fundació Chirivella Soriano, manifestava durant la inauguració de l’exposició que la mostra pretén informar, a través d’imatges, de fenòmens socials contemporanis i "preguntar-nos què podem fer nosaltres davant d'ells", al mateix temps que obri al públic la possibilitat de formar la seua opinió crítica sobre l'actualitat.

Les fotografies de World Press Photo són una oportunitat per a pensar, sentir, empatia i espentar-nos a aconseguir un canviRaphael Dias - Delegat de World Press Photo Foundation

En este sentit, Pablo Brezo, incidia en la importància de la mostra per a "comprendre el món". La World Press Photo pretén que el visitant que se situe davant de les imatges adquirisca "coneixements sobre el llenguatge visual", gràcies al poder de les imatges per a informar i de la professionalitat de professionals del periodisme gràfic.

En opinió de Raphael Dias, delegat de World Press Photo Foundation, ressaltava que les fotografies de World Press Photo suposen una oportunitat per a "pensar, sentir empatia i espentar-nos a aconseguir un canvi".

Més de 61.000 imatges aspirants

L'exposició continua mostrant la diversitat i la qualitat del treball de professionals gràfics en cada racó del planeta, premiant obres que relaten com és la vida de persones en cada continent, amb un protagonisme del llenguatge narratiu, en històries pròximes que representen fenòmens de manera profunda.

La mostra conté imatges de color i en blanc i negre captades pels fotoperiodistes / World Press Photo

De les guardonades en cada zona, el jurat tria les guanyadores globals. Les fotografies premiades en l’edició que fa 67 del certamen es van seleccionar entre 61.062 obres de 3.851 fotògrafs de 130 països, com detallen fonts de l'organització.

World Press Photo fomenta la llibertat de premsa a través de l'exposició del millor fotoperiodisme i fotografia documental del món, fent costat als fotògrafs i mitjançant la introducció de l'educació visual a un públic més ampli.