Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Identifiquen un got grec pintat per Sorolla a Roma fa quasi 150 anys

El pintor valencià va passar un temps a la capital d’Itàlia que li va servir per a imbuir-se de l'antiguitat clàssica

Cratera grega / José Fenoll Cascales o Jesús Robles

Els investigadors espanyols José Fenoll Cascales (UMU) i Jesús Robles (UAM) han aconseguit recompondre els passos que va seguir el pintor Joaquim Sorolla durant la seua estada a Roma fins a trobar un got de ceràmica grega que l'artista va veure i va pintar en diversos llenços.

Tots dos van desenvolupar al llarg de 2020 un treball d’investigació interdisciplinari amb què aconseguiren llançar noves dades sobre l'estada de Sorolla en la capital italiana, que va suposar una etapa de formació clau en la vida del pintor que marca notablement l'evolució de la seua obra posterior.

El temps que va passar a Roma va servir al pintor per a imbuir-se de l'antiguitat clàssica i per a conéixer els seus materials arqueològics. Aquest coneixement li va donar la possibilitat de concebre tota una sèrie de quadres de l'aclamada pintura d'història del seu temps. En quadres tan coneguts com Mesalina als braços del gladiador es van incloure nombrosos materials arqueològics que Sorolla va veure i va dibuixar en aquests jaciments i museus. Un d'ells, repetit en nombroses obres, és una cratera grega amb figures roges.

Aquest got grec és el que s'ha pogut localitzar després d'un detallat estudi comparatiu entre obres com Got grec o Mesalina als braços del gladiador i gots ceràmics reals, recull una nota de premsa.

Així, s'ha conclòs que la cratera pintada per Sorolla és un got del segle V aC, elaborat a Atenes i decorat amb escenes mitològiques i de la vida quotidiana. Encara que en l'actualitat es conserva en el Walter's Museum de Baltimore, Sorolla va tindre ocasió de descobrir-la en la col·lecció privada del cardenal Marcello Massarenti.

La investigació de Cascales i Robles s’ha publicat aquest dijous en la revista científica Ars Longa. Quaderns d'Art de la Universitat de València, en el volum 30 corresponent a l'anualitat de 2021.

Joaquim Sorolla

També et pot interessar