La indústria musical sol·licita una reunió urgent amb l'Ajuntament de Mislata pel tancament de la sala Repvblicca

Asseguren que una ordenança municipal obsoleta limita injustificadament l'aforament del local, quan la normativa autonòmica permet 1.700 persones

Una imatge d'arxiu de la Sala Repvblicca, a Mislata, durant un concert
Una imatge d'arxiu de la Sala Repvblicca, a Mislata, durant un concert / Sala Repvblicca

La Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim) i l'Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!), entitats representatives del sector de la música en directe a la Comunitat Valenciana amb més de setanta empreses associades, han sol·licitat a l'Ajuntament de Mislata (Horta Sud) una reunió d'urgència, davant del tancament preventiu de la sala Repvblicca. La decisió ha provocat la cancel·lació de diversos espectacles i corre el risc de continuar si el consistori no desbloqueja la situació.

Volen trobar una solució que permeta la reobertura d'aquesta sala de concerts, que figura entre les més emblemàtiques del circuit musical espanyol. En els seus quasi trenta anys de trajectòria, la sala Repvblicca ha organitzat més de 2.100 actuacions, acollint grans artistes del panorama nacional com Leiva, Lola Índigo, Fito & Fitipaldis, Mala Rodríguez, Natalia Lafourcade o Ginebres, i també artistes internacionals de la talla de The Waterboys, The Sisters of Mercy o The Mission. "A Repvblicca acudeixen totes les setmanes centenars de persones, moltes d'elles procedents de fora de la Comunitat Valenciana, motivades per la qualitat de la seua programació musical", han assegurat en un comunicat.

Un tancament preventiu sense justificació

Fa unes setmanes, Repvblicca va rebre una visita d'inspecció i li van ser requerits documents i certificacions que la sala ha assegurat que van ser presentats i esmenats íntegrament. Respecte a la causa del tancament preventiu, es va argumentar que el local no complia amb les normes d'aforament que indica la normativa municipal (429 persones), una regulació que data de 2004, motivada per a pal·liar els efectes dels macroesdeveniments i els sobreaforaments a les discoteques i sales de ball en l'època de la Ruta del Bakalao.

Segons la indústria musical valenciana, en l'actualitat aquesta llei manca de sentit. "La sala Repvblicca està reconeguda com a sala de concerts per la llei d'espectacles 14/2010 actualitzada el 2022", han recordat. Com a espai cultural, té un aforament certificat de 1.700 persones, com així ho indica la certificació de l'Organisme de Control Autoritzat, validada per la Generalitat i presentada a l'Ajuntament durant el procés de requeriment d'informació.

"La negativa a acceptar l'aforament de la sala suposa un atropellament i un obstacle administratiu que hauria de ser esmenat, i adaptar-se a la normativa vigent en aforaments per a sales de concerts i recintes culturals", han afirmat els afectats.

Consideren la normativa local "obsoleta" i "profundament restrictiva" per a recintes culturals, les conseqüències dels quals "impliquen un minvament en l'oferta cultural". El tancament d'aquest lloc, que consideren "clau en la dinamització social de València i la seua àrea d'influència" suposa per a les organitzacions "un abús per l'administració local i un empobriment cultural".

També et pot interessar

stats