Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

La indústria musical valenciana demana explicacions al Consell per la gestió del festival del 9 d’octubre

La Fevim qüestiona que es venga com “la potència de la valencianitat” quan només hi ha 4 grups valencians de 21

Cartell dels tres concerts del festival Som la terreta / Instagram: @somdelaterretacv

La Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim) ha demanat explicacions al Consell per la gestió del festival Som de la terreta, tres concerts que tindran lloc a Vila-real, València i Alacant el 5 d’octubre amb motiu de la celebració del dia de la Comunitat Valenciana. En una carta que han remés al president de la Generalitat, Carlos Mazón, demanen una reunió per la preocupació que ha generat este certamen dins del sector i la falta d’informació que els han oferit al respecte.

En declaracions a À Punt Notícies, el president de la Fevim, Luis Óscar García, ha deixat clar que estan a favor de l’organització de qualsevol concert, festival o esdeveniment musical independentment de la llengua dels artistes o l’estil de música, però reconeix que els ha sorprés el cartell d’estos concerts en el marc del 9 d’Octubre. 

Com es pot veure en els cartells que ha difós el govern valencià i remarquen des de la federació, de 21 artistes que actuaran a Vila-real, Alacant i València, només quatre són valencians i, d'ells, només tres canten en valencià. Estos són Funzo & Baby Loud, Colomet, Cactus i Jazzwoman.

Entre els caps de cartell, però, destaquen noms coneguts en l’àmbit estatal com Álex Ubago, Belén Aguilera, Taburete, Íñigo Quintero o Abraham Mateo. “Ens sorprén que el festival es venga com la potència de la valencianitat i només hi ha quatre artistes valencians”, assegura el president de l’entitat, on estan representats la VAM!, l'associació de managers; MúsicaPROCV, la de promotors; i EnViu, la de sales en directe. 

À Punt Notícies ha contactat amb el govern valencià, però han declinat fer-ne declaracions. En un comunicat, quan es va fer públic el festival, la Generalitat detallava que Som de la Terreta té com a objectiu “fer valdre la diversitat cultural i musical de la Comunitat Valenciana” i suposa una oportunitat per a “reforçar el missatge d'unió de tota la Comunitat Valenciana al voltant de les senyes d'identitat col·lectives”. El cost de les entrades —que eixiran a la venda este dissabte a les 12:00 hores— és de dos euros i tota la recaptació, segons ha avançat Mazón, es destinarà a associacions locals.

A pesar de les crítiques, Luis Oscar García ha agraït la proximitat de l’administració als actes que ha organitzat la Fevim en els últims mesos i, en especial, per la creació de la direcció general de la Indústria Musical Valenciana per a contribuir a una “major professionalització del sector”. “Tant de bo hi haguera un festival cada dia que poguera generar un teixit musical a tot el territori. Esta aposta seria interessant, ja que seria beneficiós per a tots”, ha conclòs el representant de la federació. 

Compromís reclama els contractes de patrocinis per quatre milions d’euros 

La portaveu de Cultura de Compromís a les Corts ha registrat la petició de documentació de diversos contractes de patrocini publicitari per a la celebració d’estos tres festivals i també una prova ciclista per a la commemoració del 9 d’Octubre per un import de quatre milions d’euros. “És una autèntica vergonya gastar-se quatre milions", ha dit, "sense transparència i sense participació del sector en només tres dies. És just el doble de la inversió de la Generalitat en música per a tot un any i tres vegades més que la inversió que fa per al Circuit Cultural Valencià”, ha valorat.

Ruiz demana explicacions sobre la tramitació de l’expedient i per què no s’ha donat opció a participar amb els productors musicals “de manera oberta i transparent”, sense que el mateix sector de la indústria musical valenciana haja tingut opcions de participar-hi. “Quan ens envien la documentació, analitzarem la manera de procedir i actuarem en conseqüència”, ha sentenciat.

Crítiques en les xarxes socials

“De la terreta, però poc” o “som de la terreta, però sense utilitzar la llengua de la terreta”, són alguns dels comentaris que es poden llegir en la publicació dels cartells oficials dels concerts al compte d’Instagram @somdelaterretacv. També s’han viralitzat les crítiques a través d’altres plataformes com Tiktok o Twitter, amb tuits com el de Fran Tudela —més conegut com a CabraFotuda— o Aitor Altea (—Llet i Vi en les xarxes), que acumulen centenars de m’agrada o comentaris. 

Música Llengua