"Integral Buñuel", un cicle de 32 pel·lícules del director aragonés que la Filmoteca Valenciana projectarà al llarg de 2021
Es tracta d'una retrospectiva completa que repassa els més de 50 anys de carrera d’un dels cineastes espanyols més universals.
La Filmoteca Valenciana inicia el cicle “Integral Buñuel”, que al llarg de tot l’any 2021 ens permetrà repassar els 32 títols de la filmografia del director aragonés.
Es projectaran diverses còpies restaurades com Los olvidados restaurada el 2019 per The Film Foundation’s World Cinema Project en L’Immagine Ritrovata i presentada al festival de Cannes d'eixe any. A més, Donostia Kultura acompanya la retrospectiva amb un llibre monogràfic, Luis Buñuel, coordinat per Jesús Angulo i Joxean Fernández.
Durant les sessions de gener es mostrarà el Buñuel més compromés, amb Las Hurdes, que denuncia la situació de pobresa extrema de les comarques menys desenvolupades de l’Estat espanyol, o el migmetratge de propaganda España leal en armas, mentre que al mes de febrer el cicle s’introdueix en l’etapa mexicana de Buñuel.
Aquesta és la tercera retrospectiva que la Filmoteca Valenciana dedica a Buñuel en els seus 33 anys d’existència.
Fou el primer cineasta espanyol a rebre l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa el 1972 per El discreto encanto de la burguesía, i cal ressaltar entre la seua producció mexicana Los olvidados (1950), premi a la millor direcció a Cannes el 1951, on va tornar a obtindre un premi el 1959 amb Nazarín (1958).
La seua producció Viridiana (1960), que va suposar el seu retorn a Espanya després de l’exili mexicà, va obtindre la Palma d’Or a Cannes el 1961. La segona etapa francesa de Buñuel comença amb Diario de una camarera (1964) i acaba amb la que va ser la seua última pel·lícula, rodada en part a Espanya, Ese oscuro objeto de deseo (1977), amb la qual va obtindre el Premi Especial al Festival de Sant Sebastià.