‘nostalgIA’, o com el primer èxit musical de la intel·ligència artificial revoluciona la indústria

El senzill inclou la veu de Bad Bunny, que ha carregat durament contra la cançó i els oients: “No mereixeu anar als meus concerts”

Imatge d'arxiu de Bad Bunny
Imatge d'arxiu de Bad Bunny / Agències

El temor de molts artistes comença a ser una realitat, i és que la intel·ligència artificial va pel camí d'aconseguir el seu primer èxit en reproduccions en la indústria musical. nostalgIA és una cançó creada per FlowGPT —que s’autodefineix en les seues xarxes com “el primer prototip d’artista basat en la tecnologia IA”—, que ja frega el milió de reproduccions en les diverses plataformes digitals. 

La peça, amb marcats ritmes de reggaeton, inclou les veus falses de Justin Bieber —que hi canta en castellà—, Daddy Yankee i Bad Bunny, però només aquest últim ha carregat durament en contra. En el seu canal de WhatsApp, l’artista porto-riqueny ha sentenciat: “Si a vosaltres us agrada aquesta merda de cançó que és viral en TikTok, eixiu d'aquest grup ara mateix. No mereixeu ser els meus amics [...] ni anar als meus concerts”.

Canal de difusió de WhatsApp de Bad Bunny
Canal de difusió de WhatsApp de Bad Bunny

nostalgIA és la cinquena creació d’aquest creador digital, que prèviament ha unit mitjançant la ferramenta tecnològica les veus dels cantants de reggaeton Anuel AA i Feid —exparella i parella actual, respectivament, de la intèrpret colombiana Karol G— i les dels mexicans Peso Pluma i Luis Miguel, entre d’altres. Aquestes obres ja li han valgut a FlowGPT els més de 200.000 oients mensuals a Spotify en menys de mig any.  

El realisme de l’obra ha arribat fins a la cantant catalana Bad Gyal —a qui es menciona en la cançó—, que va arribar a compartir un vídeo en el seu perfil de Tiktok, on reaccionava a la lletra. Hores després el va esborrar, però encara circula per les xarxes. 

Bad Bunny no és el primer artista que es posiciona contra la IA. L’exmembre de The Police Sting ho ha deixat clar: ““Els fonaments de la música ens pertanyen a nosaltres, els humans [...] Això serà una batalla per la qual tots haurem de lluitar durant els pròxims dos anys: defensar el capital humà enfront de la IA".  També Ed Sheeran ha defensat la capacitat dels artistes per damunt de les màquines: “Durant els últims seixanta anys, les pel·lícules de Hollywood t'han estat dient: "No ho faces". I ara tothom ho està fent… No has vist les pel·lícules on ens maten a tots?”, apunta.

La IA ressuscita una cançó dels Beatles

Però aquesta ferramenta no només s’està usant per a versionar o aprofitar les veus d’alguns cantants. La Intel·ligència Artificial ha permés tornar a ajuntar tots els membres dels Beatles. Now and Then, que es va estrenar fa una setmana, és un tema en què tant John Lennon com George Harrison van treballar en la dècada del 1970. I ara McCartney i Ringo Starr han completat aquesta composició de l'icònic quartet de Liverpool. 

També et pot interessar

stats