Investigadors de la UA troben l'escultura d'una nimfa aquàtica del segle II a l'Alcúdia d'Elx
Es tracta de la segona figura detectada dins dels projectes de recerca de la universitat alacantina
Les excavacions del jaciment de l’Alcúdia d'Elx (Baix Vinalopó ) han tret a la llum una escultura tallada en marbre del segle II dC d'una nimfa aquàtica, sostenint la banya de l'abundància. Al llarg del mes també s’han trobat fragments de pintures, objectes quotidians i fragments ceràmics.
Així ho ha revelat aquest dimarts Jaime Molina Vidal, catedràtic d'Història Antiga i codirector de l'equip del projecte sobre les termes orientals i les àrees circumdants (Astero), format per diversos investigadors de la Universitat d’Alacant, Francisco Javier Muñoz Ojeda i Juan Francisco Álvarez Tortosa. Aquesta figura és la segona que es troba dins dels projectes de recerca de la universitat alacantina, segons assenyala Molina. La primera representava una dona nua amb un mantell sobre l’espatlla esquerra, feta en os.
Molina ha explicat que les nimfes representen esperits o divinitats menors femenines associades a la naturalesa (deus, rierols, muntanyes, mars o boscos). “En aquest cas es tractaria d'una nàiada, una nimfa relacionada amb una font d'aigua dolça, pou, riu o rierol, que en aquest cas es prenia com a productora de benestar i riquesa, atés que és portadora de la banya de l'abundància o cornucòpia”, ha explicat l'arqueòleg.
Per part seua, el vicerector de recerca de la UA, Juan Mora, ha destacat “la important labor que realitzen els investigadors a l’Alcúdia, així com el treball i la implicació dels estudiants que col·laboren en les excavacions”. De fet, ha estat un alumne de segon del grau en Història, Mario Bañón, el que ha trobat l'escultura.
A penes el 10% del jaciment està excavat. Ací es troben les restes arqueològiques de la Colònia Iulia Ilici Augusta, la ciutat més rellevant que hi havia en el seu temps entre Carthago Nova (Cartagena) i Valentia (València). Fundada en la segona meitat del segle I aC, amb l'emperador August, es va dur a terme el definitiu repartiment de terres a colons, militars llicenciats de les Guerres Càntabres.