Isaki Lacuesta recollirà la Palmera d'Honor de la 39a Mostra de València

El seu últim llargmetratge, Segundo premio, acaba de ser seleccionat per a representar Espanya en els Oscars

El cineasta català Isaki Lacuesta
El cineasta català Isaki Lacuesta / Europa Press

La Mostra de València, que se celebra del 24 d'octubre al 3 de novembre, atorgarà la Palmera d'Honor al cineasta gironí Isaki Lacuesta. El festival reconeix així la trajectòria d’una de les veus “amb més personalitat del cinema espanyol”, amb una filmografia que ha recorregut tots els grans festivals i la programació dels principals centres d'art del món. A més, el seu últim llargmetratge, Segundo premio, inspirat en la trajectòria de Los Planetas, acaba de ser seleccionat per l'Acadèmia de Cinema per a representar Espanya en els Oscars.

Isaki Lacuesta rebrà la Palmera d'Honor en la gala de clausura de la Mostra, el 2 de novembre, i impartirà prèviament una classe magistral a La Filmoteca, entitat coorganitzadora d'una retrospectiva on podran veure's tots els seus llargmetratges i una selecció de curtmetratges feta per ell mateix.

Segons ha destacat l’organització en un comunicat, el cine de Lacuesta està marcat per la cerca constant de l'experimentació a través de la narrativa cinematogràfica, especialment pel que fa a la voluntat de redibuixar una vegada i una altra la línia que separa ficció i realitat. Particularment en títols com El quadern de fang (2011), que s'endinsa en el taller africà de Miquel Barceló; La noche que no acaba (2010), en què investiga la trajectòria d'Ava Gardner a Espanya, o Els condemnats (2009), en la qual dos exguerrillers es retroben trenta anys més tard en una excavació il·legal on busquen el cos d'un company desaparegut.

La primera Concha d’Or del Festival de Sant Sebastià la va recollir amb Els passos dobles (2011), una ficció inspirada en la biografia novel·lesca del pintor i escriptor francés François Augiéras. I la segona va arribar amb Entre dos aguas, que recupera els personatges de La leyenda del tiempo en un pas de rosca inesperat i emotiu.

Isaki Lacuesta és el primer espanyol a obtindre el màxim guardó honorífic que concedeix la Mostra de València - Cinema del Mediterrani des que es va recuperar, l'any 2018. Des de llavors, han sigut distingits amb el premi grans noms del cinema mediterrani com Paolo Sorrentino, Jean-Pierre Jeunet, Robert Guédiguian, Maria de Medeiros, Ferzan Ozpetek, Liliana Cavani, Efthimis Filippou o Abdellatif Kechiche.

La 39a edició de la Mostra de València - Cinema del Mediterrani l'organitza l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura, el Palau de la Música, la València Film Office i À Punt Mèdia, com a mitjà oficial.

També et pot interessar

stats