Ix a la llum un llibre de fotografies que ens revela com era el Benidorm dels anys 50 i 60
Tres americanes a Benidorm recopila instantànies d'un xicotet poble de pescadors que estava a punt d'experimentar un gran boom turístic
Benidorm (Marina Baixa) és probablement la localitat valenciana que més ha canviat la fesomia al llarg de l'últim segle. I ara, per a acabar-ho de certificar, ha eixit a la llum un llibre amb les fotografies de tres nord-americanes que retrataren la ciutat dels gratacels al llarg dels anys 50 i 60; un lloc en plena transformació, que va passar de ser un xicotet poble de pescadors a una de les ciutats més turístiques d'Europa.
Tot va començar el 1958, any en què la nord-americana Patty Stratton es va casar amb un benidormer. La mare de la nóvia, Kate, viatja des dels Estats Units per a assistir a l'enllaç acompanyada d'una amiga, la fotògrafa Carol Baldwin, que serà l'encarregada d'immortalitzar el moment. A més, li va ensenyar a Kate a fer fotografies.
A partir d'aquest moment, Carol, Patty i Kate capten amb els seus objectius allò que més cridava l'atenció a tres nord-americanes del Benidorm de l'època. "Són tres californianes que venen des dels Estats Units i els crida molt l'atenció com passem el nostre dia a dia", explica Ana Pellicer, regidora de Patrimoni Històric i Cultural de la ciutat.
Amb les fotografies, les estatunidenques immortalitzen el record d'un Benidorm anterior al del boom turístic. Les fotografies de Kate, Patty i Carol ens transporten a racons que ja no existeixen, però també a d'altres que encara sí. "Queden patents les arrels, hi ha encara carrers que guarden l'essència d'aquells anys".
Arran de la mort de Patty, el seu fill, Vicente J. Sanjuán, va començar a recopilar fotos d'arxiu de sa mare. El resultat és el llibre Tres americanes a Benidorm, editat per Sanjuán amb la col·laboració de l'Ajuntament: una selecció d'un centenar d'instantànies per a viatjar en el temps a un Benidorm molt diferent del que coneixem hui dia.